Hlavní obsah

V Bratislavě hoří budova akademie věd, plameny vyšlehly sto metrů vysoko

Bratislava
Aktualizováno

Ohromný požár zasáhl ve čtvrtek budovu virologického ústavu Slovenské akademie věd. Hoří několik poschodí. Plameny šlehají do výše padesát až sto metrů. Byly slyšet i dva výbuchy, uvedl svědek. Oheň zasáhl sklad acetylénových lahví, napsal server tvnoviny.sk. Podle něj se podařilo lokalizovat požár ve třetím poschodí, ale ve čtvrtém červený kohout řádí dál.

V Bratislavě hoří budova akademie vědVideo: Ivan Vilček, Novinky

 
Článek

Podle sme.sk požár vypukl po výbuchu acetylénové lahve, k němuž došlo na poschodí, kde jsou chemické laboratoře. Podle místopředsedkyně SAV Viery Rosové začala hořet hadice acetylénové bomby, kterou dělníci používali při sváření.

Polovina budovy virologického ústavu je ve výstavbě, probíhá tam rekonstrukce.

S požárem bojují hasiči, kteří se ale kvůli jeho rozsahu, velkému žáru a hustému dýmu nemohli dostat do budovy.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Hořící virologický ústav

Sever cas.sk uvedl, že podle dosavadních poznatků nebyl nikdo zraněn. Pracovníky ústavu se podařilo evakuovat, ale řada z nich zanechala v budově své doklady a osobní věci. Vedení ústavu se obává, že požár zničil nejen drahé přístroje, ale také výsledky práce vědeckých pracovníků.

Hasiči: požár akademie stále není lokalizovanýVideo: ČTK

Viry, které se podle sme.sk v budově také nachází, jsou podle pracovníka virologického ústavu bezpečně uloženy. V budově kromě virologického sídlí i neuroimunologický ústav. Ohroženo je naopak 2 000 laboratorních zvířat. Největší nebezpečí ale představují tlakové láhve.

"Probíhá intenzivní chlazení tlakových lahví, které jsou v místnosti. Snažíme se řešit situaci s laboratoří, kde je 2000 zvířat, která jsou ohrožená," uvedl velitel hasičů Dušan Timko.

Na vyčíslení škod je podle Rosové ještě brzy, budou však zřejmě vysoké zejména na třetím poschodí. Virologický ústav byl dobře vybavený přístroji, které vzaly za své stejně jako se v dým proměnily výsledky práce vědců.

Reklama

Výběr článků

Načítám