Hlavní obsah

Vládnoucí Smer zvítězil, pravicová opozice má však těsnou většinu

Právo, Novinky, Jakub Kynčl, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Po sečtení všech hlasů sobotních voleb do Národní rady na Slovensku bude mít středo-pravicová opozice těsnou většinu. Zvítězil sice jednoznačně Ficův Smer, opoziční strany však mají potenciál k vytvoření koalice a sestavení vlády. Neuspěl Mečiar se svou LS-HZDS a maďarská SMK. Obě strany skončily pod pěti procenty hlasů. Neoficiální výsledky po sečtení všech hlasů zveřejnil v neděli ráno slovenský statistický úřad.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Ficův Smer obdržel 34,8 procenta hlasů. O úspěchu však Robert Fico mluvit nemůže, se Slovenskou národní stranou totiž nezískali dostatek hlasů, aby mohli vládnout i nadále. Volební účast byla 58,7 procenta.

Podle předběžných výsledků získala opoziční pravice mírnou většinu 79 mandátů ve 150 členném parlamentu. Současné vládní strany Smer-sociální demokracie premiéra Roberta Fica a Slovenská národní strana Jána Sloty by získaly 71 křesel. SNS jen těsně překročila hranici pro vstup do parlamentu, když získala, 5,1 procenta hlasů.  Do parlamentu se překvapivě nedostaly Lidová strana HZDS Vladimíra Mečiara a Strana maďarské koalice (SMK).

Foto: Jan Koller, ČTK

Volební lídr Iveta Radičová slaví ve volbách úspěch

Opoziční Slovenské demokratické a křesťanské unii (SDKU) dalo hlas 15,4 procenta Slováků. Na třetím místě se umístila nová strana Svoboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka se ziskem 12,1 procenta. Následují Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) se ziskem 8,5 procenta, strana Most-Híd (8,1 %), Slovenská národní strana (5,1%).

Mečiar neuspěl

Mečiar získal se svou HZDS jen 4,3 procenta hlasů a SMK obdržela také 4,3 procenta hlasů. Obě strany byly po léta pevnou součástí slovenského parlamentu. Mečiar stál celkem třikrát v čele slovenské vlády, v roce 1992 jednal za slovenskou stranu s Václavem Klausem o rozdělení československé federace.

SMK vznikla sloučením několika stran zastupujících půlmiliónovou maďarskou menšinu žijící na jihu Slovenska. Loni stanul v jejím čele SMK Pál Csáky, který vybudoval úzké kontakty s nacionální pravicí maďarského premiéra Viktora Orbána. Bývalý předseda SMK Béla Bugár loni založil stranu Most-Híd založenou na spolupráci Slováků a Maďarů a ve volbách byl mnohem úspěšnější.

Jednání budou komplikovaná

Bývalý slovenský premiér Ján Čarnogurský ocenil, že Maďaři na Slovensku odmítli být prodlouženou rukou Viktora Orbána.

„Upřednostnili politiku jednání, domluv a kompromisů,“ uvedl Čarnogurský. Konec Mečiara označil expremiér za „nedůstojný“.

Čarnogurský upozornil, že koaliční jednání pravicových stran budou složitá. „SaS žádá povolení partnerství homosexuálů a je za legalizaci marihuany. KDH to odmítá. Bude to velmi komplikované,“ dodal Čarnogurský.

Fico: chuť na politiku mě neopustila

"Chuť na politiku mě neopustila. Těší mě, že po čtyřech letech jsme byli schopni přibližně stejného výsledku jako v roce 2006, kdy jsme do voleb vstupovali jako neznámá strana. Čekám na celkové výsledky. Jsem připravený, že půjdeme do opozice i že se pokusíme o nějaké vyjednávání s jinými koaličními partnery," uvedl Fico po oznámení prvních odhadů, které pro něj byly ještě nepříznivější, než definitivní výsledek.

Radičová vnímá pozitivně neúspěch Mečiara

Vedoucí Slovenské demokratické a křesťanské unie (SDKU) Iveta Radičová v první reakci na výsledky voleb blahopřála vítězné straně Smer-sociální demokracie. „Slovensko si v těchto volbách vybralo, kam se chce ubírat. Občané Slovenska se rozhodli pro cestu odpovědnosti,“ uvedla.

Fakt, že podle předběžných výsledků by se do parlamentu nedostala Lidová strana HZDS Vladimíra Mečiara, hodnotí Radičová pozitivně. „Konečně by byl konec mečiarismu,“ dodala.

Sulík: Slováci pochopili, že se nedá žít na dluh

Bouřlivá atmosféra vládne v centrále strany Svoboda a Solidarita (SaS). Předseda strany Richard Sulík byl okamžitě označený za politického skokana roku. Jeho strana se dostala do parlamentu, i když je nováčkem na politické scéně.

Slováci podle Sulíka pochopili, že se nedá žít na dluh. „Prázdné sliby od bolševika byly jen bláboly. Věřím, že, podobně jako v Čechách, vznikne na Slovensku koalice rozpočtové odpovědnosti,“ dodal Sulík.

Výsledky slovenských voleb po sečtení všech hlasů
Smer-sociální demokracie34,8 %62 mandátů
Slovenská demokratická a křesťanská unie15,4 %28 mandátů
Svoboda a Solidarita12,1 %22 mandátů
Křesťanskodemokratické hnutí8,5 %15 mandátů
Most-Híd8,1 %14 mandátů
Slovenská národní strana5,1 %9 mandátů
Lidová strana-Hnutí za demokratické Slovensko4,3 %bez mandátů
Strana maďarské koalice4,3 %bez mandátů

Česká pravice vítá výsledky slovenských voleb

Podle českých parlamentních pravicových stran dopadly slovenské parlamentní volby podobně jako ty české.

"Také volby na Slovensku ukázaly, že lidé nedůvěřují socialistickým slibům," uvedl v tiskovém prohlášení místopředseda ODS Petr Nečas a přirovnal situaci na Slovensku k situaci v ČR. "Také vítězný Ficův Směr ztratil podporu v posledních týdnech před volbami podobně jako Paroubkova sociální demokracie a jeho vítězství mu nezaručuje cestu k sestavení vlády.“ míní Nečas. Dosud opoziční středové a pravicové strany tak podle něj mají nově šanci díky většině v Národní radě vytvořit koaliční vládu.

"Je to pozitivní vývoj v obou územích," řekl předseda TOP 09 a bývalý ministr zahraničí v Topolánkově vládě Karel Schwarzenberg.  Zejména ocenil, že navzdory hospodářské krizi voliči nedávali hlasy extremistickým stranám a že ze slovenského parlamentu vymizela Mečiarova HZDS; naopak posílily křesťanskodemokratické strany. "To je výborný výsledek," dodal.

 "Kauzy Řecka, Lotyšska, Maďarska a dalších zemí všechny obyvatele Evropy vyděsily natolik, že se rozhodli pro zodpovědnost a pro zastavení zadlužování," uvedl Radek John z Věcí veřejných.  

ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám