Hlavní obsah

Nizozemský premiér opouští po drtivé porážce politiku

Haag

Nizozemský premiér Jan Peter Balkenende opouští po středeční drtivé volební porážce politiku. Jeho strana Křesťanskodemokratická výzva (CDA) podle prvních odhadů po uzavření volebních místností ztratila celkem 20 poslaneckých mandátů a s 21 mandáty se v hlasování zařadila až na čtvrté místo, což je nejhorší výsledek od roku 1994.

Foto: Sander Koning/United Photos , Reuters

Jan Peter Balkenende

Článek

Balkenende se v emotivním projevu po skončení voleb rozhodl odstoupit z čela strany a zároveň se vzdal poslaneckého mandátu. "Výsledky těchto voleb jsou obrovským zklamáním, je to opravdu velký pohlavek," řekl před svými příznivci, kteří se shromáždili v Haagu.

Balkenendemu se tak uzavřela cesta k tomu, aby získal již popáté v řadě premiérský úřad, v němž nepřetržitě působil od roku 2002. Je navíc poměrně pravděpodobné, že CDA se vůbec nemusí dostat do vlády, volební vítězství totiž podle odhadů připadlo liberální Lidové straně pro svobodu a demokracii (VVD) a sociálnědemokratické Straně práce (PvdA).

Byla to přitom právě PvdA, která před časem opustila Balkenendeho vládu a vyvolala tak předčasné volby. Sociální demokraté nesouhlasili s navyšováním vojenské účasti Nizozemců v Afghánistánu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám