Hlavní obsah

Británie podmiňuje víza pro manželky z ciziny znalostí angličtiny

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

V Británii má od podzimu platit nový zákon, který je namířen proti rychlému získávání občanství a víz pomocí sňatků s Brity. Nově bude nutné prokázat základní znalosti angličtiny už při žádosti o dvouleté vízum pro manžele / manželky ze zemí mimo EU, uvedla BBC.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová

Článek

Zákon chtěla zavést už předchozí labouristická vláda, ale až v roce 2011. Nyní má platit od podzimu. Ministryně vnitra Theresa Mayová jej brání: „Věřím, že schopnost mluvit anglicky by měla být předpokladem pro každého, kdo se chce tady usadit. Nový požadavek znalosti angličtiny při udělování víz pro manžela a manželky napomůže integraci, odstraní kulturní bariéry a ochrání veřejné služby.“

Mayová ještě dodala: „Přijít do Spojeného království je privilegium, a to je důvod, proč jsme zvedli laťku pro migranty a zajistili, že ti, kdož budou mít výhody z života v Británii, přispějí naší společnosti."

Jedná se přitom o první z řady kroků, které mají ztížit ženám z jižní a jihovýchodní Asie dostat se do Evropy pomocí sňatku s Britem. „Je to jen první krok. Nyní zrovna revidujeme požadavky na znalosti anglického jazyka v systému udělování víz s výhledem zpřísnit v budoucnu kritéria.“

V roce 2009 dostalo tato víza pro manžele / manželky 59 000 lidí nepocházejících ze zemí EU.

Počet žádostí by mohl klesnout o deset procent

Úředníci odhadují, že po zavedení těchto zákonitostí poklesne počet žádostí o deset procent. Nejvíce jím budou postiženi lidé z Indie, Pákistánu a Bangladéše.

Přitom už současná úprava požadovala znalost angličtiny. Během této dvouleté lhůty si museli manželé / manželky podat žádost o trvalý pobyt a v rámci procesu i prokázat znalost angličtiny.

Zákon se nelíbí lidem hájícím občanská práva. I Hina Majidová ze Společné rady pro podporu imigrantů má jisté výhrady. Přiznává, že opatření pomůže k lepší integraci, ale nelíbí se jí, že to může rozbíjet manželství. Upozorňuje na případ nevěst imigrantů, kteří už mají britský pas. Dívky z rodné země, které si vezmou, nemusejí rovnou umět anglicky a takto budou uměle rozdělovány rodiny.

V Británii je relativně velké množství přistěhovalců v diasporách, kde se používá stále původní jazyk a ne angličtina.

Anketa

Souhlasili byste s podmínkou, že by přistěhovalci na úvod snahy získat občanství museli skládat zkoušku z češtiny?
Ano
94 %
Ne
6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 570 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám