Hlavní obsah

Architekty boje proti chřipkové pandemii platily farmaceutické firmy

Novinky, rei
Londýn

Vědci, kteří sepisovali klíčová pravidla Světové zdravotnické organizace (WHO) doporučující vládám nakoupit léky, vypukne-li pandemie chřipky, byli dříve placeni velkými farmaceutickými firmami. Uvádí to zpráva Britského lékařského časopisu a Výbor pro investigativní žurnalistiku, kterou citoval deník The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Česká vláda nakoupila statisíce dávek antivirotika Relenza. Skončí v koši.

Článek

Směrnice z roku 2004 sepsala trojice vědců, které podle zprávy dříve platily firmy Roche GlaxoSmithKline (GSK).

WHO si vysloužila kritiku za loňské nenaplněné předpovědi, že světu na jaře hrozí pandemie prasečí chřipky A/H1N1, která by mohla ohrozit statisíce lidských životů. Vlády proto nakoupily milióny vakcín, které většinou nevyužily. Odhaduje se, že farmaceutické firmy jejich prodejem vydělaly přes sedm miliard dolarů (téměř 150 miliard korun).

Česko vyhazuje 600 tisíc vakcín

Byly jen výjimky, které vakcíny ve velkém nenakupovaly, například Polsko. Česká republika původně objednala milión vakcín za 210 miliónů korun. Když se ale ukázalo, že zájem o ně je minimální, dohodla se s výrobcem na zrušení objednávky 300 000 dávek. Na 600 000 nakoupených vakcín za zhruba 110 miliónů korun zůstalo nevyužito a musí se vyhodit.

Podle Guardianu se Rada Evropy chystá vydat zprávu odsuzující nedostatečnou otevřenost při rozhodování o plánech postupu proti pandemiím. „Chapadla vlivu výrobců léčiv jsou přítomna na všech úrovních rozhodovacího procesu,“ uvedl britský poslanec Paul Flynn ze zdravotnického výboru rady.

WHO spojení autorů s firmami neuvedla

Ačkoliv WHO při různých příležitostech otevřeně u trojice expertů uváděla jejich styky s firmami, v případě směrnic z roku 2004 se tak nestalo. Ve směrnicích se pak mimochodem psalo: „Země, které zvažují využití antivirových prostředků proti pandemii, by se měly dostatečně zásobit předem“.

Spousta zemí se doporučeními řídila, například Británie si v roce 2005 objednala 14,6 miliónu dávek Tamiflu proti ptačí chřipce. Tamiflu vyrábí společnost Roche.

Česká vláda měla na pandemii A/H1N1 kromě Tamiflu připraveno antivirotikum Relenza, které vyrábí GSK.

Na sepsání směrnic se podíleli Fred Hayden, Arnold Monto a Karl Nicholson. Všichni přiznali, že byli mezi lety 2000 až 2004 na výplatních páskách obou zmíněných společností.

Již počátkem února rovněž bývalý šéf zdravotního podvýboru Rady Evropy Wolfgang Wodarg upozornil, že WHO krátce před vyhlášením pandemie prasečí chřipky zmírnila kritéria pro její vyhlašování. Pandemie byla vyhlášena v červnu minulého roku. Ke změně kritérií WHO přistoupila v dubnu. Podle WHO byla ale změna pravidel připravována dlouho před jejich vyhlášením.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám