Hlavní obsah

Nejdražší známka světa může vynést až 150 miliónů

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V přepočtu na váhu a rozměry je to asi absolutně nejdražší věc na světě. Žlutooranžová známka z roku 1857 o váze 0,03 gramu, která jde do aukce, drží rekord v prodejní ceně.

Foto: Archiv, Právo

Známka „tříšilinková žlutá“ (Treskilling Yellow)

Článek

Švédská cenina, známá jako „tříšilinková žlutá“ (Treskilling Yellow), se naposledy, v roce 1996, prodala za 2 875 000 švýcarských franků (přes 50 miliónů korun podle dnešního kurzu). Nyní se očekává, že v aukci v Ženevě vynese až 5 miliónů liber (asi 150 miliónů korun).

Známka přežila jen díky 14letému školákovi Georgu Wilhelmu Backmanovi, který ji vyhrabal z babiččina koše a prodal za sedm švédských korun – to ovšem bylo v roce 1886.

Papírová drahocennost, která je do soboty vystavena na londýnském festivalu známek, vznikla omylem: správně měla být modrozelená. Ve žlutooranžové se totiž tiskly jen osmišilinkové známky. Nikdo neví, proč došlo k záměně, ani kolik žlutooranžových tříšilinkovek bylo vytištěno. Dochovala se však jen tato jediná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám