Hlavní obsah

Slováci vyrobili Boženu k rozhánění demonstrací

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Odminovací zařízení Božena předělali Slováci na robota určeného k rozhánění demonstrací, který má pod označením Božena RIOT světovou premiéru na právě probíhajícím veletrhu zbrojní techniky v Bratislavě. Stroj vyvinula společnost Way Industries z Krupiny ve spolupráci s policií Slovenské republiky.

Článek

Boženu RIOT je možné použít k potlačení demonstrací, akcí extremistů nebo rozhánění agresivních sportovních fanoušků. „Vozidlo se skládá z nosiče a plně automatizovaného štítu z hliníkové slitiny, který je možné upravit na potřebnou šířku,“ uvedl generální ředitel společnosti Milan Slašťan.

Celková váha systému je 7,5 tuny. Štít je vysoký 3,75 metru a pomocí dálkového ovládání je možné jej rozšířit, zúžit nebo zvednout. Maximální rozpětí štítu je 8 metrů.

Za štítem vzniká bezpečný prostor pro 18 až 36 členů zásahové jednotky. Vozidlo má sofistikovaný kamerový dálkový systém, s jehož pomocí je možné monitorovat situaci a ovládat zařízení z bezpečí velitelského vozidla ze vzdálenosti do 500 metrů. Stroj je vybavený dělem na slzný plyn a megafonem.

Vývoj Boženy RIOT probíhal od března 2009 a letos v červenci bude spuštěna sériová výroba. Letos dokončí šest kusů. V dalších létech by chtěli vyrobit 16 až 20 vozidel ročně.

Božena 5
Božena 5 je dálkově ovládaný odminovací stroj určený k plošnému odminování terénu od protipěchotních i protitankových min. Je vybaven rotačním cepovým odminovacím zařízením. Sestává se z primárního nosiče, cepového odminovávacího zařzení, řídícho střediska operátora a přepravního přívěsu. Stroj může být využit k likvidaci křovin a nízkých porostů, po výměně pracovního nástroje pak i k přepravě a nakládání nebezpečného materiálu nebo jako dálkově řízený zemní stroj.
Odminovací systém Božena využívá 25 zemí světa. Do roku 2010 bylo v Krupině vyrobeno přes 200 kusů. Loni koupila 17 kusů Srí Lanka.

Božena RIOT není vybavena odminovávacím cepovým zařízením, které nahrazuje štít. Má kolový podvozek bez navlékacích pásů, protože se nepočítá, že by působila v obtížně sjízdném terénu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám