Hlavní obsah

Ministerstvo radí Čechům, aby odložili cestu do Řecka

– Athény

Ministerstvo zahraničí doporučilo občanům ČR, kteří mají v úterý a ve středu namířeno do Řecka, aby svou cestu raději odložili. V Řecku totiž bude probíhat stávka, která na 24 hodin omezí i provoz na letištích od úterní půlnoci.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Řečtí penzisti protestují proti úsporným opatřením vlády.

Článek

"Stávka postihne zejména provoz na řeckých letištích, z nichž a na ně se dne 5. 5. 2010 nemá uskutečnit žádný let, a to od půlnoci z úterý na středu a do půlnoci ze středy na čtvrtek," upozornilo v úterý ministerstvo.

"Omezena bude vlaková a autobusová doprava a městská doprava v Athénách. Na dny stávky je rovněž ohlášeno několik demonstrací. MZV ČR proto doporučuje českým občanům odložit v těchto dnech cesty do Řecka," stojí ve zprávě.

Omezení letů do Řecka
České aerolinie kvůli středeční stávce v Řecku zruší už dnešní noční let do Atén, neboť by měl přistát až po půlnoci. Firma nevypraví ani středeční dopolední let, druhý let plánovaný na středu by měl ve 22:00 odstartovat z Prahy bez omezení. Uvedla to mluvčí firmy Hana Hejsková.Stávka postihne i provoz druhého českého dopravce, společnosti Travel Service, která zruší let z Atén do Vídně. Českých turistů se podle vyjádření mluvčí Vladimíry Dufkové protest nedotkne, neboť sezona dovolenkových letů do řeckých letovisek začíná až v půlce května.Letecká doprava bude paralyzována především ve středu, kdy mají být podle leteckých společností zrušeny všechny lety. Dnes společnost Olympic Air ruší 42 domácích letů a Aegean Airlines 17 vnitrostátních letů.Zdroj: ČTK

Řecké odbory už v úterý zahájily dvoudenní stávku ve státním sektoru. Ještě před jejím začátkem okupovalo brzy ráno asi 200 komunistických aktivistů Akropoli v Athénách na protest proti úsporným opatřením, která musí přijmout řecká vláda. Informovala o tom agentura AFP. Státy eurozóny přitom řeší, jak Řecku pomoci.

Řecko musí během následujících tří let snížit rozpočtový deficit o 30 miliard eur (767 miliard korun). Největší pokles by měl přijít letos, kdy by se měl schodek snížit na 8,1 procenta z loňských 13,6 procenta hrubého domácího produktu. Plán spoléhá na hluboké škrty ve státních výdajích a zvýšení daní ze spotřeby.

Proti plánu úsporných opatření, který řecká vláda přijala výměnou za finanční pomoc ve výši 110 miliard eur (2,8 biliónu korun) je namířená osmačtyřicetihodinová stávka ve státním sektoru a generální stávka organizovaná odborovými svazy. Pomoc by přitom měla zemi získat čas na důkladnou reformu nekonkurenceschopné ekonomiky a dlouhodobé řešení problému obrovského státního dluhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám