Hlavní obsah

Sopka ochromila létání i v Německu a Polsku, přílet Obamy ohrožen

Berlín
Aktualizováno

Sopečná činnost na Islandu ochromila letecký provoz na severozápadě Evropy a večer začala doprava kolabovat i ve střední části kontinentu. Kvůli obřímu oblaku sopečného popela už zastavila provoz letiště v Británii, Belgii, Nizozemsku, Dánsku a Švédsku a omezily ho vzdušné přístavy v Irsku, Francii a nově také na severu sousedního Polska a Německa.

Článek

Pražské letiště Ruzyně, kam létají stroje z oblastí dotčených přerušením dopravy, počítá zrušené lety na desítky.

Kvůli komplikacím v letecké dopravě se vznáší otazník nad nedělním příletem amerického prezidenta Baracka Obamy na pohřeb hlavy polského státu Lecha Kaczyńského v Krakově. Napsala to polská agentura PAP. Bílý dům nicméně tvrdí, že prezident stále cestu do Polska v plánu má.

Zkomplikovat by to tudíž mohlo i přílet dalších hlav států a vládních delegací ze 70 zemí světa na sobotní pohřeb, naznačuje agentura AFP. "Dokážeme předvídat v horizontu několika hodin, nikoli dnů," upozornil však mluvčí polského úřadu Grzegorz Hlebowicz.

Foto: Ingolfur Juliusson, Reuters

Mrak dýmu a popela stoupající po erupci z islandské sopky Eyjafjallajökull

Opatření následovala po upozornění odborníků, že sopečný popel s malými úlomky kamínků, ledu a písku může nejen výrazně snížit viditelnost, ale ohrozit i motory letadel. Podle evropského úřadu pro bezpečnost letového provozu Eurocontrol dnes byla nebo bude zrušena zhruba čtvrtina všech letů v Evropě. Denně se přitom na starém kontinentu uskuteční 28 000 letových pohybů. V pátek se předpokládá zrušení poloviny letů mezi USA a Evropou.

 Uzavřena letiště v Berlíně a Hamburku

Británie uzavřela valnou část svého leteckého prostoru nejméně do pátečních dopoledne. Po celý zbytek čtvrtka nebudou letouny startovat ani přistávat na největším evropském letišti Heathrow, které je klíčové pro transatlantický letecký provoz. Večer byla uzavřena obě letiště v Berlíně i letiště v Hamburku.

Ke kompletnímu uzavření celého svého vzdušného prostoru nejméně do pátečních 18:00 SELČ ve čtvrtek přistoupila i Belgie. Všechny lety byly zrušeny i na bruselském letišti.

Úplné přerušení provozu chystalo i 24 francouzských letišť včetně pařížských vzdušných přístavů Roissy a Orly. Francouzská společnost Air France už oznámila, že ruší všechny lety z a do Paříže plánované na pátek ráno.

Severozápad Polska uzavřen

Polský úřad pro letectví ve čtvrtek večer zavřel vzdušný prostor nad severozápadem země. Toto mimořádné opatření platí do odvolání. Úřad upozornil, že mrak se stále přemisťuje a omezení v leteckém provozu mohou být ještě rozšířena.

Pražské letiště má nahlášeno zrušení letů například do Osla, Edinburghu, Londýna, Leedsu, Manchesteru, Amsterodamu nebo Dublinu. "S velkou pravděpodobností lze předpokládat dopady na letecký provoz i v průběhu pátku, v této chvíli můžeme potvrdit zrušení ranního letu z Londýna," uvedla mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Letecké společnosti se snaží o situaci pasažéry včas informovat. Podle mluvčí ruzyňského letiště Michaely Lagronové se na letišti velké davy nehromadily. Řízení letového provozu je podle jeho mluvčího Richarda Klímy připraveno v případě, že mrak dorazí nad české území, uzavřít letový prostor.

"Nepředpokládáme, že by se to k nám dostalo, ale úplně vyloučit se to nedá," sdělila  meteoroložka z Českého hydrometeorologického ústavu. Pokud oblak zasáhne ČR, vydá ústav zprávu.

Bratislavské letiště informovalo, že dopoledne zrušilo lety do Londýna a Dublinu. Neuskuteční se ani odpolední lety do Londýna, Liverpoolu a Birminghamu. Zrušené lety provozuje nízkonákladová letecká společnost Ryanair, která oznámila zastavení letů v Británii, Irsku a Skandinávii.

V Norsku byla zcela zastavena letecká doprava nejprve na severu a západě země, poté i v metropoli Oslu. Uzavřen byl i švédský vzdušný prostor.

Kvůli lávovému prachu nemohly do dánské Kodaně dorazit některé korunované hlavy na oslavu 70. narozenin dánské královny Margrethe II. Galavečer, na který královna do dánského národního divadla pozvala na 1200 hostů, tak nestihli norský král Harald V. s královnou Sonjou, španělský královský pár, belgický král, nizozemská královna a lucemburský arcivévoda. Do Kodaně nakonec dorazili švédský panovník Carl Gustav XVI. či prezidenti Islandu a Finska.

Islandská sopka v ledovci Eyjafjallajökull ve středu prudce zvýšila aktivitu a do čtvrtečního večera nepřestávala chrlit popel a dým. Oblak popela se pohybuje na jih. Eurocontrol předpokládá, že chaos na evropském nebi by mohl trvat ještě další dva dny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám