Hlavní obsah

Zaměstnanci Googlu zneužili právo na soukromí, rozhodl soud

– Milán

Milánský soud odsoudil tři zaměstnance Googlu za zneužití práv na soukromí handicapovaného mladíka, když zveřejnili video, které zachycuje jeho týrání. Podle soudce internetový gigant usiloval pouze o zisk. Google verdikt studuje, uvedla agentura AP.

Článek

Záběry se v sekci "Nejzábavnější video" italského Googlu objevily v září 2006 a byly tam dostupné asi dva měsíce. Čtyři žáci z Turína na nich trápí mladíka postiženého Downovým syndromem. Záběry vyvolaly v Itálii skandál a provinilci byli vyloučeni ze své školy až do konce daného školního roku. A kauza skončila pro firmu Google před soudem.

Italská legislativa požaduje, aby se u takového usvědčení zjistil zlý úmysl. Soudce Oscar Magi uvedl, že je přesvědčen, že zaměstnanci Googlu jednali se zlým úmyslem, protože internetové firmě šlo při prodeji reklamy na stránkách o zisk.

Trojice zaměstnanců dostala podmínečný trest na šest měsíců. Verdikt ale rychle odsoudili zastánci internetové svobody. Sám Google prohlásil, že rozhodnutí nejprve prostuduje, napsala AP.

Google se u soudu hájil tvrzením, že postupoval v souladu se zákonem a záběry po upozornění stáhl, že díky jejich zveřejnění byli viníci zjištěni a potrestáni a že jeho stíhání je totéž jako stíhání listonoše za roznášku dopisů s nenávistným obsahem. Podle prokuratury bylo naopak povinností vyhledávače rozšiřování tohoto videa zabránit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám