Hlavní obsah

Záchranáři našli tělo polského prezidenta, analyzují černé skříňky

• Aktualizováno
Novinky, Alžběta Trousilová

Záchranáři našli v sobotu odpoledne v troskách letounu tělo polského prezidenta Lecha Kaczyńského. Uvedl to ruský server Pravda s odkazem na agenturu Ria Novosti. Několik hodin předtím nalezli i černé skříňky letadla, které by mohly napovědět, co se na palubě před pádem vojenského speciálu dělo.

Článek

Při havárii zahynul polský prezident s manželkou a delegací. Na palubě bylo podle posledních informací 88 členů delegace a osm členů posádky. Jeden z cestujících letoun nestihl. Stroj spadl v 6:56 středoevropského času.

Podle ruského serveru Pravda bylo už identifikováno i Kaczyńského tělo. Novinářům to řekl jeden z policistů, kteří se na místě nachází.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Hasiči nesou rakev s ostatky jedné z obětí letecké katastrofy.

Záchranáři přemisťují těla do červených rakví. Odvezou je do Moskvy, kde budou identifikována.

Pilot nedbal doporučení letiště

Vojenské letiště Severnyj ve Smolensku leží čtyři kilometry severně od města, blízko Katyně, kde měl proběhnout vzpomínkový akt na oběti katyňského masakru. Polsko jej vybralo právě proto. Stroj Tu-154 letěl z Varšavy, která je od místa neštěstí vzdálena asi 800 kilometrů.

Pilot se pokoušel přistát v husté mlze, ačkoliv podmínky nebyly příznivé. Tři pokusy nebyly úspěšné, letiště s dráhou dlouhou 2500 metrů není uzpůsobeno k přistávání za mlhy. Dostal doporučení, aby přistál v běloruském Minsku nebo v Moskvě. Delegace by pak ale zřejmě nestihla slavnostní ceremoniál.

Podle dostupných informací pracovníci na naváděcí věži viděli přistávající stroj s příliš nízko položenou přídí. Pilotu se podařilo po varování stroj vyrovnat, byl však již příliš nízko a zavadil o stromy nad garážemi u letiště.

Z analýzy nalezených černých skříněk bude zřejmá komunikace pilota a případně i důvody, proč se rozhodl přistát, a zda byl ve stresu kvůli programu delegace, kterou měl na palubě.

Letiště posílalo stroj jinam

Zástupce velitele ruských vzdušných sil  odpoledne uvedl, že řídící letového provozu letadlo několikrát vyzval, aby odletělo přistát na jiné letiště, letoun ale výzvu neuposlechl a pokračoval v přistávacím manévru a havaroval.

"Dispečink chtěl letadlo přesměrovat do Minsku, ale posádka trvala na tom, že chce přistát ve Smolensku," řekl mluvčí místních úřadů  Andrej Jevsejenko.

Podle popisu svědka, který tlumočil zpravodaj polské veřejnoprávní televize, letěl stroj nízko nad zemí a byl nakloněn doleva. Křídlem zavadil o strom a pak o zem. V rychlosti ryl křídlem v půdě a udělal v ní hlubokou brázdu.

"Viděl jsem letadlo, jak letí těsně nad zemí a škrtá o stromy, říkal jsem si, že není něco v pořádku, pak letadlo zmizelo. Pak jsem slyšel ránu  a viděl dva požáry," popsal ruské televizi jeden ze svědků.

Po dopadu se letadlo roztříštilo na kousky a vypukl požár. Záchranáři ihned popisovali, že není možné, aby nehodu někdo přežil.

Ruská strana ihned upozornila, že letiště Severnyj je uzpůsobeno pro přistávání civilních i vojenských letadel, podle jiných informací ale nemá dostatečně dlouhou dráhu a může se na něm přistávat jen za dobrého počasí. Pro polskou stranu bylo zřejmě důležité, že letiště je blízko Katyně.

Polský premiér Donald Tusk uvedl, že ještě v sobotu vyrazí do Smolenska, kde se setká se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Putin uvedl, že těla obětí budou převezena k identifikaci do Moskvy.

Tusk označil katastrofu za "nejtragičtější událost v poválečných dějinách Polska". Vedle něj míří na místo tragédie i bratr zemřelého prezidenta  Jaroslaw Kaczyński.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám