Hlavní obsah

Irští kněží nutili oběti přísahat, že o zneužívání nepromluví

Novinky, rei
Dublin

Hlava irské katolické církve čelí tlaku na odstoupení. Kardinál Sean Brady přiznal, že se před lety zúčastnil tribunálu, při němž byly dvě oběti zneužívání knězem donuceny přísahat mlčenlivost. Irský primas odstoupit odmítá.

Článek

Tajný tribunál se uskutečnil v roce 1975 a týkal se případu otce Brendana Smythe. Jeho oběti byly donuceny podepsat, že o zneužívání nepromluví s nikým kromě určeného kněze. Brady byl tehdy učitel kanonického práva a procesu se účastnil jako zapisovatel.

Podle obránců lidských práv by měl okamžitě odstoupit, zvláště když loni tvrdil, že by tak za podobných okolností učinil. Kardinál se brání, že proces vedl ke zbavení Smythe kněžského roucha. Deník The Times dodal, že Smyth nicméně ve zneužívání dětí nejméně 18 dalších let pokračoval. K tomu se sám přiznal.

Jedna z obětí nyní kardinála žaluje, že o případech neinformoval policii.

Odhalení zneužívání zřejmě stovek dětí Smythem nejen v Irsku, ale i v zahraničí, položilo v roce 1994 irskou vládu. V polovině devadesátých let Smyth skončil ve vězení, kde zemřel.

Případy zneužívání dětí katolickými knězi v současnosti otřásají i Německem a Rakouskem, podezření vyšetřují také ve Švýcarsku. Vatikán se domnívá, že vlna nařčení je osobním útokem na papeže.

Reklama

Související témata:

Související články

Bratr papeže přiznal, že fackoval sboristy

Bratr papeže Benedikta XVI. Georg Ratzinger přiznal, že fackoval sboristy, když vedl sbor Řezenští chrámoví vrabci. Nikoho však nijak zvlášť brutálně nezbil,...

Výběr článků

Načítám