Hlavní obsah

Manažery Googlu v Itálii odsoudili za záběry šikanování

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milán
Aktualizováno

Soud v Miláně ve středu odsoudil tři manažery společnosti Google za video, které zachycuje šikanování hocha s autismem. Podle soudu tím porušili právo na soukromí, když video přes upozornění z internetu rychle nestáhli.

Článek

Trojice obdržela tresty šest měsíců. Do vězení nepůjdou, protože tresty pod hranicí tří let jsou v Itálii automaticky podmínečné. Manažerům hrozilo odsouzení na rok, ale obvinění z urážky na cti byli zbaveni.

Google verdikt označil za ohromující a oznámil, že se odvolá. Průlomový případ týkající se otázky svobody projevu na internetu upoutal pozornost po celém světě.

„Soudce rozhodl, že jsem odpovědný za akce nějakých teenagerů, kteří na našich internetových stránkách umístili hanebné video,“ komentoval své odsouzení v nepřítomnosti jeden z trojice Peter Fleischer. Trestu čelili čtyři lidé, ale v případě jednoho manažera to bylo pouze kvůli obvinění z urážky na cti.

Fleischer je globální radou firmy pro otázky dodržování soukromí. Kromě něj dostali trest viceprezident a šéf právního oddělení David Drummond a bývalý šéf finanční sekce George Reyes.

Na video z roku 2006 upozornila prokuraturu organizace pro lidi s Downovým syndromem Vivi Down. Na snímku skupina chlapců z turínské základní školy bije svého autistického spolužáka. Jeden z hochů mezitím předstírá, že telefonuje s Vivi Down.

Google video na upozornění policie stáhl, podle Vivi Down ale pozdě. Video bylo dostupné dva měsíce a patřilo mezi nejpopulárnější. Čtveřice chlapců z videa byla ze školy vyloučena.

Spory o tom, kdo nese odpovědnost

Služby nabízející sdílení videí na internetu obecně závisejí na uživatelích, kteří je sami upozorňují na problematický materiál. Je-li v rozporu s provozními podmínkami, z publikace se stahuje. Filtrování a editování v předstihu je podle provozovatelů vzhledem k množství příspěvků nemožné.

Google argumentuje tím, že provozovatelé podle právních norem Evropské unie nejsou za obsah publikovaných příspěvků odpovědní. Podle expertů je to ale diskutabilní. Normy EU byly v Itálii přijaty před deseti lety, ještě než se obsah tvořený uživateli stal fenoménem. Zatímco jsou poskytovatelé internetových služeb chráněni před odpovědností za roli prostředníka, zprostředkování obsahu tvořeného uživateli zákony nespecifikují.

Žalobci tvrdili, že Google porušil italské zákony tím, že nežádal všechny strany o svolení video publikovat. Firma se bránila argumentem, že video stáhla a navíc poskytla informace o tom, kdo ho zveřejnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám