Hlavní obsah

Zemřel voják, který v dobytém Berlíně věšel vlajku na Reichstag

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Jeden ze tří sovětských vojáků zvěčněných na fotografii, která je zachytila na střeše říšského sněmu v Berlíně se sovětskou vlajkou v ruce v květnu 1945, zemřel v úterý ve věku 93 let. Oznámily to ve středu ruské úřady.

Foto: Profimedia.cz

Vyvěšení vlajky bylo zinscenováno pro fotografa.

Článek

Abdulchakim Ismajlov, který byl prohlášen hrdinou Sovětského svazu, zemřel ve městě Chasavjurt v Dagestánu, ruské republice na severním Kavkazu, upřesnila radnice města na svých internetových stránkách.

Ismajlov sloužil v Rudé armádě od roku 1939. Prodělal historickou krvavou bitvu o Stalingrad (1942-43), v níž SSSR nakonec zvítězil a která znamenala začátek ústupu nacistických vojsk.

Do historie však vstoupil, když jej spolu s dalšími dvěma sovětskými vojáky zachytil na říšském sněmu fotograf agentury TASS. Šlo ve skutečnosti o nainscenovanou fotografii, ale přesto se stala symbolem porážky Adolfa Hitlera.

Tato fotografie, jež má symbolický význam, je často srovnávána s fotografií, na níž je zachyceno šest amerických vojáků pozdvihajících vlajku s hvězdičkami v únoru 1945 na ostrově Iwo Džima v Japonsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám