Hlavní obsah

Bundeswehr čelí skandálu s brutální šikanou

Novinky,
Berlín
Aktualizováno

Německý Bundeswehr vyšetřuje skandální šikanování nováčků v elitním praporu horských myslivců z hornobavorského výcvikového tábora v Mittelwandu. Nováčci museli mimo jiné pít, dokud se nepozvraceli, pojídat syrová vepřová játra a horolezecký výcvik absolvovat nazí, napsal list Südddeutche Zeitung.

Foto: Fabrizio Bensch , Reuters

Člen německého Bundeswehru v Afghánistánu.

Článek

Na podivný rituál upozornil jeden z bývalých vojáků sloužících v jednotce, který tyto ponižující procedury musel prodělat jako nováček. Musel také jíst kvasnice dokud se nepozvracel.

Německý vojenský komisař Reinhold Robbe uvedl, že obvinění nováčka víceméně potvrdil jeho velitel.

Německý ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg, který v pluku rovněž sloužil, v úterý požádal, aby celý případ byl plně vyšetřen.

„Když jsou tyto rituály spojeny s ublížením na zdraví, nebo jsou nováčci zneužíváni svými nadřízenými, nebude k tomu žádná tolerance,“ reagoval na to Robbe. Tento týden o případu poskytl zprávu parlamentnímu výboru pro obranu, napsal list Die Welt.

Vyšetřování zahájené v únoru prokázalo, že se podobné události několikrát opakovaly. Někteří z aktérů ale už v armádě neslouží.

Podstup rituál, abys byl pravým horským myslivcem

Mluvčí jednotky agentuře DPA potvrdil: „Rituály se v mužstvu prováděly." Dodal, že po nováčcích byly požadovány, aby „mohli být považováni za skutečného horského myslivce.“ Potvrdil, že zmíněná šikana se stala v loni v létě

Robbe dodal, že podobné problémy se ale nemusejí týkat jen tohoto pluku a zřejmě budou v Bundeswehru více rozšířeny. „Vše se musí odhalit.“

Praktikovány přitom podle něj byly patrně už od konce 80. let. To potvrdil i armádní zdroj, podle nějž rituály v posledních letech nabývaly na intenzitě.

Vnitřní systém rituálů se přitom u praporu horských myslivců rozvíjel už od 80. let, informoval deník Die Welt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám