Hlavní obsah

Invaze do Iráku byla protiprávní, řekl britský ministerský poradce

Novinky, rei
Londýn

Šéf právního oddělení britského ministerstva zahraničí z doby invaze do Iráku uvedl, že válku považoval od počátku za protiprávní. Upozornil na to ministra, ale ten jeho argumenty smetl ze stolu. Sir Michael Wood svou výpověď písemně formuloval pro Chilcotovu komisi, před níž má v pátek stanout i tehdejší britský premiér Tony Blair.

Foto: Suzanne Plunkett , Reuters

Bývalý právní poradce britského ministra zahraničí Michael Wood

Článek

„Nasazení síly v Iráku v březnu 2003 jsem považoval v rozporu s mezinárodním právem,“ uvedl Wood s tím, že s nasazením síly nesouhlasila Rada bezpečnosti OSN. Tehdejšímu ministru zahraničí Jacku Strawovi koncem ledna 2003 napsal, že mandát OSN je nezbytný, protože právní argumenty a analýzy jsou vágní.

Ministr kritiku smetl ze stolu

Straw odpověděl, že jeho pohled je příliš dogmatický. „Často mi radili, že je něco protiprávního a stejně ty záležitosti dostaly zelenou,“ zněla ministrova reakce.

„Samozřejmě, že jsou oblasti v mezinárodním právu, které mohou být docela nejisté. Tohle ale byla výhradně otázka interpretace specifického textu“ (rezolucí OSN včetně té, která v listopadu 2002 vyzývala bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna ke spolupráci), doplnil Wood.

Bývalý poradce tvrdí, že ve finále bylo na ministru spravedlnosti lordu Goldsmithovi, aby rozhodl, zda je válka v souladu s pravidly. Ten před začátkem konfliktu v prohlášení tvrdil, že mandát k užití síly vycházel z kombinace rezolucí OSN, z nichž některé se datovaly k příměří po válce v Zálivu. O deset dní dříve ale premiérovi řekl, že nejbezpečnější právní cesta je přijetí nové rezoluce.

S Woodem v úterý před komisí souhlasila i jeho tehdejší zástupkyně Elizabeth Wilmshurstová, která kvůli válce v roce 2003 z vládní administrativy odešla.

Chilcotova komise se tento týden soustředí právě na otázku, zda invaze byla legální. Ve středu se očekává svědectví lorda Goldsmithe a v pátek Tonyho Blaira. Kvůli tomu se v centru Londýna očekávají rozsáhlé protesty a zajištění bezpečnosti má přijít na čtvrt miliónu liber (přes 7 miliónů korun).
Straw už jednou před komisí vypovídal. Minulý čtvrtek uvedl, že v souvislosti s invazí uvažoval o rezignaci a připustil, že nebýt jeho hlasu, premiér Blair by svolení k účasti ve válce od kabinetu a Sněmovny nedostal. Straw bude před porotou vypovídat ještě jednou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám