Hlavní obsah

Po zastíracím manévru přijalo Slovensko vězně z Guantánama, dostanou byty

Právo, Novinky, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)
Aktualizováno

Tři vězni z americké věznice Guantánamo jsou už na Slovensku. Novinkám to potvrdil mluvčí slovenské policie Martin Korch. „Tři osoby z Guantánama byly eskortovány na Slovensko v pondělí ráno,“ uvedl Korch. Muži, jimž nebyl prokázán terorismus, se mají na Slovensku integrovat do běžného života.

Článek

Vězni z Guantánama budou 18 měsíců drženi v zařízení ministerstva vnitra, kde se budou učit slovensky. Nevládní organizace jim budou pomáhat integrovat se do společnosti a najít si práci. Následně dostanou byt a budou se moci volně pohybovat po Slovensku. Budou však monitorováni bezpečnostními složkami.

Jeden z trojice je ženatý a má děti. Rodina by měla za ním přicestovat na Slovensko.

Podle TV Markíza v pondělí ráno ve 4.15 přistálo na bratislavském letišti americké vojenské letadlo, které se na Slovensku zdrželo asi tři hodiny. Pravděpodobně na jeho palubě vězni z Guantánama na Slovensko přiletěli.

Zpráva o policejní koloně, která je měla v neděli převážet z košického letiště do uprchlického tábora v Humenném na východě Slovenska, se ukázala jako řízená dezinformace. „Byl to zastírací manévr,“ konstatoval Korch. [celá zpráva]

Další informace o totožnosti osob a o jejich pobytu na Slovensku nebude policie poskytovat. Odůvodňuje to ochranou jejich bezpečnosti.

Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák už v úterý potvrdil, že na základě dohody se Spojenými státy přijme Slovensko tři vězně z Guantánama. O přijetí trojice zajatců z kontroverzní věznice rozhodla už dříve slovenská vláda.

Lajčák také dříve oznámil, že Slovensko si trojici, která nikdy nebyla kvůli terorismu obviněna a odsouzena, vybralo samo. „Nejedná se o zločince. Bezpečnost občanů Slovenské republiky není ohrožena,“ uvedl Lajčák.

Zdůraznil, že trojice na Slovensko přijede dobrovolně. Nemůže se vrátit do vlasti, protože by jí tam "kvůli nízké úrovni demokracie a ochrany lidských práv" mohlo hrozit pronásledování.

Věznice Guantánamo

Guantánamskou věznici nechal po teroristických útocích na Spojené státy z 11. září 2001 zřídit tehdejší americký prezident George Bush. Věznice funguje od ledna 2002, kdy tam byly dopraveny první osoby podezřelé z teroristických akcí či z příslušnosti k afghánskému hnutí Taliban nebo k teroristické síti Al-Káida.

Od té doby věznicí prošlo na 770 lidí, z nichž většina nebyla nikdy obviněna.

Objevily se rovněž zprávy, že vyšetřovatelé se uchylují k mučení.

O zrušení věznice rozhodl prezident USA Barack Obama. Ochotu přijmout vězně z Guantánama avizovaly také Portugalsko, Francie, Maďarsko, Itálie, Irsko a Španělsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám