Hlavní obsah

V Polsku zatčen ruský špión, kterého instruovali přímo z centrály

– Varšava

Kontrarozvědka polské Agentury vnitřní bezpečnosti (ABW) zatkla loni na jaře Rusa, který je podezřelý, že v Polsku po řadu let působil jako špión ruské vojenské rozvědky (GRU). Ve středu o tom informoval Dziennik Gazeta Prawna, podle kterého jde o prvního agenta bez statusu diplomata, který byl v Polsku zadržen od roku 1989.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Údajný špión je ve vazbě a prokuratura ve Varšavě ho chce brzy obžalovat. Podle neoficiálních informací Rus žil v Polsku více než deset let, v zemi měl trvalý pobyt. Oficiálně byl majitelem malé firmy, která kromě jiného obchodovala například se součástkami pro myslivecké zbraně. Muž dokonale mluví polsky. Neměl žádné kontakty s ruskou ambasádou ve Varšavě a Poláci se domnívají, že zástupci ruských rozvědek při velvyslanectví o něm dokonce ani nevěděli.

Instrukce prý dostával přímo z centrály ruské vojenské rozvědky. Příslušníci polské kontrarozvědky u něho našli spojařskou techniku.

Podle Dzienniku kvůli zadržení tohoto muže v dubnu loňského roku ruský prezident Dmitrij Medvěděv z funkce šéfa GRU odvolal Valentina Korabelnikova, který v čele rozvědky stál 12 let. Podle oficiální verze, kterou tehdy přinesla ruská média, Korabelnikov odešel sám na protest proti reformě armády a plánům sloučit civilní a vojenskou rozvědku do jedné instituce.

V roce 2008 Polsko kvůli podezření ze špionáže vypovědělo dva ruské diplomaty, v roce 2000 dokonce devět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám