Hlavní obsah

Německá policie zbila a zatkla Čechy, kteří si stěžovali na letišti ve Frankfurtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt nad Mohanem
Aktualizováno

Na mezinárodním letišti v německém Frankfurtu nad Mohanem se tři dny před Vánocemi odehrála potyčka nespokojených cestujících, většinou Čechů a Slováků, s místní policií. K zásahu a zatýkání došlo poté, co asi stovka pasažérů čekajících na neustále odkládaný let do Prahy neúspěšně žádala personál společnosti Lufthansa o poskytnutí občerstvení.

Článek

Incident, o němž informovaly Lidové noviny, potvrdilo české ministerstvo zahraničních věcí. Udál se krátce před půlnocí 21. prosince, tedy v době, kdy se frankfurtské letiště potýkalo s hustým sněžením a náledím. Zrušeno bylo zhruba 250 letů a v prostorách letiště tak byly nuceny zůstat zhruba tři tisícovky lidí.

Poté, co personál Lufthansy odmítl poskytnout svým čekajícím klientům jídlo a pití, došlo na slovní potyčky. Následoval zákrok německé policie, který svědkové líčí jako přehnaný. Policisté použili například elektrické obušky zvané tasery.

Mezi zatčenými byl i český diplomat

Celkem bylo podle LN zatčeno šest lidí, a to včetně českého honorárního konzula z brazilského Recife Jiřího Jodase, který se údajně policistům nejvíce bránil. Policisté jej podle svědků nejprve strhli na podlahu a když se mu snažili nasadit pouta, několikrát do něj kopli.

Podle Jiřího Beneše z tiskového odboru ministerstva zahraničí přijde honorární konzul incident na ministerstvo vysvětlit. Beneš nicméně zdůraznil, že Jodas není českým diplomatem. "Je to čestná, neplacená funkce, není ani náš zaměstnanec, ani nemá diplomatický pas, ani není diplomat a nepožívá žádných výsad a imunit," řekl. Ministerstvo proto zatím v této věci nechystá žádné kroky.

Německý týdeník popsal incident jinak

Incidentu se věnoval také německý týdeník Die Zeit, který na svém webu nabídl popis situace z opačného pohledu. Podle něj třiašedesátiletý Čech v návalu vzteku kvůli zpožděným a zrušeným letům napadl kapitána letadla a policisty.

Rozzlobený cestující podle týdeníku nejdříve hlasitě nadával na odletové přepážce. Kapitán letu ho proto vyloučil z přepravy. To muže zřejmě ještě více popudilo a na kapitána zaútočil. Následně napadl také přivolané policisty, jednomu způsobil oděrky kůže.

Čecha i jeho dvaatřicetiletou dceru, která se do potyčky připletla, policie druhý den ráno po podání vysvětlení propustila, píše Die Zeit.

Reklama

Výběr článků

Načítám