Hlavní obsah

Populisté ve Švýcarsku uspěli, lidé v referendu podpořili zákaz minaretů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern
Aktualizováno

Voliči ve Švýcarsku v referendu podpořili zákaz stavby minaretů, který navrhly krajně pravicové strany v čele s populistickými lidovci (SVP). V neděli o tom informovala švýcarská televize. Referendu předcházela vyhrocená kampaň, která představovala islám a muslimy jako nebezpečí pro Švýcarsko. V celé zemi přitom stojí všehovšudy pouze čtyři minarety.

Článek

"Vypadá to, že iniciativa prošla. Je to velké překvapení," informovala podle agentury Reuters frankofonní televize. 

Pro zákaz se vyslovilo 57,5 procenta hlasujících, oznámily úřady.

Extrémní pravice považují minarety za symboly militantního islámu a za hrozbu islamizace země. Jejich odpůrci zaplavili Švýcarsko plakáty se zahalenou muslimkou, na nichž z vlajky s helvétským křížem trčí tyto věže jako rakety. Spustili také na internetu hru, jejímž cílem je sestřelovat minarety, které vyrůstají mezi siluetami švýcarských památek.

Foto: Archiv, Novinky

Plakát, který měl voliče přesvědčit, že islám představuje pro Švýcarsko hrozbu.

Obojí odsoudila švýcarská muslimská komunita, která čítá kolem 400 000 členů, i představitelé dalších církví.

V alpské zemi sice stojí stovky mešit, ale jen čtyři minarety. Na rozdíl od těchto věží v islámských zemích se navíc nepoužívají ke svolávání muslimů k modlitbám. I kdyby voliči v referendu rozhodli o jejich zákazu, těch stávajících se to nedotkne.

Účast v referendu dosáhla 54 procent, což je považováno za nečekaně vysoký zájem. Pouze ve čtyřech kantonech z celkem 26 byl návrh zamítnut. Vše proto nasvědčuje tomu, že zákaz výstavby minaretů bude přidán jako dodatek k 72. článku ústavy helvétské konfederace, který se týká vztahu mezi státem a církvemi. Zákaz minaretů tam bude doplněn jako "opatření k zajištění míru mezi příslušníky různých náboženských komunit". 

Anketa

Už se vás nějaký muslim snažil obrátit na islám?
Ano
50 %
Ne
50 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2621 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám