Hlavní obsah

Maďarský publicista vyzval ničit "zrádcovské knihy otravující národ"

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Tří- až čtyřčlenná komanda mají procházet knihovny a ukrást tam a pak zničit knihy levicových a liberálních autorů. Výzvu k založení těchto tzv. literárních svobodných jednotek zveřejnil maďarský publicista Ádám Pozsonyi v týdeníku Demokrata v článku nazvaném „Do boje!“.

Foto: Zdenko Pavelka, Právo

Mezi „nepřátelskými“ autory má být i Péter Esterházy (na snímku).

Článek

Radí, aby členové komand – pokud se jim knihy „zrádcovských autorů“ nepodaří ukrást – ničili výtisky vytržením nebo začerňováním stránek v knihovnách. „Musíme dosáhnout, aby tyto knihy určené k duchovní otravě národa byly zničeny,“ píše.

Mezi „nepřátelskými“ autory jsou podle něj např. spisovatelé György Spiró, György Konrád, Péter Nádas, Péter Esterházy. Týdeník už v minulosti vyzval k ignoraci veršů básníka Györgye Faludiho na státních slavnostech. Faludiho označil za sionistického a protimaďarského autora.

Část veřejnosti považuje článek za výzvu k jisté verzi opakování nechvalně známé „křišťálové noci“ z období Hitlerovy třetí říše v Německu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám