Hlavní obsah

Vědci vyprošťují z Bodamského jezera 600 let starý vrak lodě

Reichenau

Archeologové se pokoušejí vyzvednout ze dna Bodamského jezera přes 600 let starý vrak lodě, napsala ve čtvrtek agentura DPA. Podle německých úřadů jde o nejstarší nález trosek plavidla, jaký kdy byl v tomto jezeře učiněn.

Foto: Profimedia.cz

Bodamské jezero

Článek

Vrak lodě našel náhodou v roce 2006 při bruslení u ostrova Reichenau jeden z tamních obyvatel, který ho uviděl skrze led. Podle archeologů se jedná o devítimetrovou středověkou rybářskou loď. Nápadné jsou zejména její ze dna vyčnívající žebra. Úzký a hranatý trup s plochou palubou, vystupující příď a široká záď prý ukazují na středověkou stavební techniku. Všechny zachovalé konstrukční spoje byly vyhotoveny ze dřeva a bez použití železa.

Archeologové chtějí dřevěný vrak po vyzvednutí zdokumentovat a pak na nějakém chráněném a hlubokém místě u Reichenau opět zahrabat. Jedině tak se ho prý podaří zachovat. Nyní leží v mělké zátoce a je již poškozený.

Vědci se rovněž domnívají, že ve vodách u bývalého klášterního ostrova, který největší rozkvět zažil v raném středověku a který je nyní na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, na ně čekají další významné nálezy.

Podle pramenů brázdily hladinu jezera již lodě Římanů. A obyvatelé kůlových staveb z doby kamenné pravděpodobně používali jako plavidla vydlabané kmeny stromů, uvedla DPA

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám