Hlavní obsah

Ve slovenské obci vyrostla podobná zeď, jako kdysi v Matiční ulici

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ve slovenské obci Ostrovany na východě země vyrostla před dvěma týdny podobná zeď, jako kdysi v Ústí nad Labem v Matiční ulici. Dva metry vysoká a 150 metrů dlouhá zeď z panelů odděluje obec od romské osady. Podle deníku Sme dala zeď postavit obec za 13 tisíc eur (téměř 350 tisíc Kč).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Starosta obce Cyril Revák říká, že zeď má chránit obyvatele. Zeď stojí na soukromých pozemcích, mimo jiné také na pozemku zástupkyně starosty. "Žijí zde lidé, kteří mají právo na ochranu zdraví a majetku," obhajuje zeď starosta. Revák říká, že není rasista. "Vím, že mezi našimi Romy je dost slušných lidí. Na straně druhé nikomu nepřeji, aby prožíval každý den peklo, jako lidé žijící v sousedství osady," dodal starosta.

Místní Romové mluví o nové Berlínské zdi. "Komu to pomůže? Ani nám, ani bílým. Jsme tu jako v ZOO. Zeď nechceme, musí se zbourat," říkají. Vládní zmocněnec pro romské otázky Ľudovít Galbavý postavení zdi odsoudil. "Toto řešení nepovažuji za právní, šťastný ani standardní krok. Postavením zdi se problém neřeší, právě naopak, jen odsouvá," tvrdí.

"Tady se nedá žít. Zkuste to a uvidíte", láme rukama 73letá Margita Blaščáková. V sousedství romské osady bydlí 48let, ale tvrdí, že je to stále horší. "V zahradě nemůžu nic pěstovat. Všechno mi ukradnou. Teď mi kradou ořechy. Asi je nechám vykácet, aby neměli důvod ke mně chodit," říká. "Zeď nás bude trochu chránit. Psa a drůbež mám pod zámkem. Nemůžu je pustit, druhý den bych je už neměla," uvedla 81letá Alžbeta Večaverová.

Obec Ostrovany v okresu Sabinov má 1757 obyvatelů, z nichž je 1184 Romů. Většina z nich žije v osadě na okraji obce. Loni obyvatel osady zavraždil v nedalekých Šarišských Michaľanech prodavačku večerky. Letos dva nezletilí chlapci z osady zmlátili správce hřiště v Šarišských Michaľanech, když je přistihl při krádeži televizního přijímače. Starý pán přišel o jedno oko. V srpnu zorganizovali pravicoví extremisté v Šarišských Michaľanech pochod proti romské kriminalitě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám