Hlavní obsah

Rusko si vyhrazuje právo na preventivní jaderný úder

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko si navzdory připravované dohodě se Spojenými státy o snížení jaderných arzenálů nadále vyhrazuje právo na preventivní jaderný úder v případě, že bude mít pocit ohrožení své bezpečnosti. S odkazem na předního představitele Kremlu to listu Izvěstije řekl tajemník bezpečnostního výboru Nikolaj Patrušev.

Foto: Profimedia.cz

Tajemník ruského bezpečnostního výboru Nikolaj Patrušev

Článek

Rusové s Američany od jara dohadují novou smlouvu o jaderných zbraních, která nahradí v prosinci dosluhují dohodu START-1. Americký prezident Barack Obama by si přál radikální snížení počtu jaderných hlavic a jejich strategických nosičů.

Zatímco se zlepšují vztahy Ruska s USA, ruskou bezpečnost by podle Kremlu mohly ohrozit regionální a lokální konflikty.

Podle Patruševa zveřejní prezident Dmitrij Medvěděv novou vojenskou strategii Ruska do konce roku. „Podmínky užití jaderných zbraní k odražení agrese s pomocí konvenčních zbraní ne jenom ve velkém měřítku, ale také na regionální či místní úrovni byly přehodnoceny,“ uvedl tajemník bez udání bližších podrobností. Doplnil, že pro různé situace bude existovat více scénářů, přičemž se nevylučuje preventivní jaderný úder.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám