Hlavní obsah

Bulhaři zrušili výtvarníkovi Černému výstavu kvůli záchodu na Entropě

Právo, sw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bulhaři zřejmě českému umělci Davidu Černému Entropu, na níž byla jejich země ztvárněna jako turecký záchodek, jen tak nezapomenou. Starosta druhého největšího bulharského města Plovdivu v úterý zrušil tomuto českému umělci expozici.

Foto: Michaela Říhová, Právo

David Černý se svou Entropou

Článek

Ta měla být součástí výstavy Reflexe budoucnosti evropského umění 20 let po pádu železné opony, napsal zpravodajský portál Novinite.com.

„Zakazuji tomuto muži vkročit na pozemky města Plovdiv, protože se nemůžu smířit s výsměchem Bulharsku,“ uvedl starosta Slavčo Atanasov v tiskovém prohlášení. „Není v Plovdivu vítaný. Bulharsko je země s hlubokou historií a kulturou a jeho interpretace je ignorantská a absurdní,“ dodal.

Foto: Pirkl Tomáš, ČTK

Součást Entropy výtvarníka Davida Černého zobrazovalo Bulharsko vyplněné tureckými záchody.

Starostovo prohlášení přišlo po ostrém protestu nacionalistické strany Ataka, podle níž je nemyslitelné, aby ten, kdo Bulharsko ztvárnil jako turecký záchod, byl v zemi vítán.

Podle nich se Černý v Plovdivu chystá vystavit černý závoj, kterým byla kontroverzní část artefaktu po ostré diplomatické reakci Sofie zakryta. Plastika doprovázela část českého předsednictví v Unii v atriu budovy Rady EU v Bruselu.

Foto: Profimedia.cz

Dělníci rozebírají plastiku Entropa.

Reklama

Výběr článků

Načítám