Hlavní obsah

Českého řidiče v Rumunsku ukopali mladíci k smrti

Právo, ČTK, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český řidič kamiónu zemřel v sobotu v severozápadním Rumunsku u Aradu. Na muže ve středních letech na odstavném parkovišti u hranic s Maďarskem zaútočila skupina asi dvaceti rumunských Romů a ukopala jej k smrti. Tři jeho kolegové utrpěli zranění. Právu to oznámil jeden z dálkových šoférů, který se se zavražděným znal.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Incident Právu potvrdil i mluvčí ministerstva zahraničí Milan Řepka. „Mohu vám potvrdit informaci, že zastupitelský úřad (ČR v Bukurešti) byl v kontaktu s rumunskými úřady, protože došlo ke rvačce mezi skupinou řidičů kamiónů z České republiky a skupinou asi dvaceti rumunských občanů. Podle informací, které máme k dispozici, jeden z těch našich řidičů zraněním z té potyčky podlehl,“ uvedl Řepka.

Policie podezírá čtyři romské mladíky ve věku od 19 do 27 let. Jednoho z nich vzala do vazby, další tři vyšetřuje na svobodě, napsaly rumunské servery.

Bezdůvodný útok

Jiří S. podle svědků seděl v restauraci, když se skupina neznámých mladíků pokusila vyvolat konflikt. Jakmile vstal, v přesile jej odtáhli před budovu, kde do něj kopali, dokud nezůstal nehybně ležet.

Přivolaná sanitka už mu nemohla pomoci. "Oběť byla převezena sanitkou do nemocnice v Aradu, kde zemřela," uvedla podle rumunských serverů aradská policejní mluvčí Camelia Tuduceová. Krivoš upřesnil, že pitva prokázala, že muž zemřel na následky zranění po útoku.

Tři jeho kolegové, kteří se jej zastali, skončili s různě těžkými poraněními v rukou lékařů.

Jeden z českých dálkových řidičů, který na místo dorazil nedlouho po incidentu, Právo upozornil, že policie už zadržela sedm podezřelých, kteří se podle něj k činu přiznali. „Mluvil jsem přímo s lidmi, kteří byli účastníky. Všichni jsou celkem pobití, jeden měl úplně oteklé oči, druhý dostal flaškou po hlavě,“ popsal Právu řidič a dodal, že útočníci zbili i servírku, která se chtěla českého šoféra zastat. Podle něj šlo o Romy.

„Byl to naprosto bezkonfliktní kluk, nikomu by neublížil,“ řekl Právu další z kolegů zavražděného.

„Skupina asi dvaceti podnapilých lidí, kteří se zřejmě vraceli ze zábavy, jej naprosto bezdůvodně napadla,“ prohlásil. „Kluk zemřel, ukopali ho k smrti,“ dodal s tím, že zpráva se mezi českými šoféry rozlétla jako blesk, povětšinou se totiž mezi sebou znají.

Reklama

Výběr článků

Načítám