Hlavní obsah

Sršni z Číny útočí na Francii

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Jihozápadní oblasti Francie zažívají invazi čínských sršňů, kteří jsou natolik agresivní, že požírají včely a pravděpodobně tak přispívají k záhadnému snižování jejich stavu. Podle Denise Thieryho ze zemědělského výzkumného institutu INRA byl tento hmyz zaznamenán poprvé v roce 2004 v okolí Bordeaux. Do Francie se sršni pravděpodobně dostali v kontejnerech s čínským zbožím.

Článek

Od té doby se tam až třícentimetroví sršni s pronikavě žlutýma nohama a červenou hlavou rychle množí navzdory intenzivní likvidaci ze strany úřadů. Každoročně postupují až o 150 kilometrů směrem na Bretaň a je jen otázkou času, kdy proniknou i do dalších evropských zemí.

Sršeň druhu Vespa velutina se vyskytuje v Číně a Indonésii a své oběti loví ve vzduchu, přičemž dokáže létat i pozpátku. Zatímco jejich evropští "bratranci“ si budují hnízda pro stovky jednotlivců, hnízda čínských sršňů o průměru 60 centimetrů jich pojmou tisíce. Lze je nalézt v korunách vysokých stromů, na půdách domů, ale i v zemi. "Lze na ně narazit i v kanalizaci. Je to předem ztracený boj,“ říká Thiery.

S šířením asijského vetřelce se ve Francii množí i jejich útoky na člověka. Nedávno napadl početný roj cyklistu a další tuláka. Jen minulý týden muselo být šest lidí posetých desítkami sršních bodnutí hospitalizováno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám