Hlavní obsah

Anglii ohrožují "super mravenci", tvoří obří kolonie a ničí elektrická vedení

Novinky, Jakub Kynčl
Londýn
Aktualizováno

Invazivní typ mravence Lasius neglectus, který je považován za škůdce, o sobě začíná dávat vědět ve Velké Británii. Mravenec, který formuje kolonie až stokrát větší, než další obyčejné typy mravenců a často ničí elektrická vedení, začíná vážně strašit britskou vládu.

Foto: Profimedia.cz

Velká Británie má novou hrozbu, mravence Lasius neglectus. Ilustrační foto

Článek

Mravenec Lasius neglectus vypadá obdobně je obyčejný černý zahradní mravenec, ale počet mravenců spolupracujících v kolonii bývá 10krát až 100krát větší než je obvyklé. Nejhorší je ale to, že tyto mravence ďábelsky přitahuje elektrický proud, a tak formují doslova houfy v pojistkových skříních a u elektrických kabelů. Často pak způsobují výpadky proudu a mnohdy i požáry.

Kolonie zhruba 35 000 mravenců byla objevena v pojistkové skříni v Manor Gardens v hrabství Gloucestershire. Tyto zahrady jsou ve Velké Británii vedeny jako národní památka, a tak objevení těchto mravenců právě na tomto místě vyvolalo obrovský rozruch. Všimli si jich tamější pracovníci, kteří zaznamenali mrtvé mravence u elektrických kabelů.

Mohou se rozšířit do obytných oblastí

Tito mravenčí "terminátoři" zatím ukázali, že jsou odolní běžně užívaným domácím přípravkům, které se běžně užívají na hubení obyčejných mravenců. Vědci tak vymýšlí novou metodu, jak se jich zbavit. Jednou z možností by mohlo být i vyhubení mšicí v oblasti, kde mravenci žijí. Právě mšice jsou totiž hlavní potravou těchto mravenců.

Je dost dobře možné, že tento typ mravenců, který se v posledních 20 letech začal dostávat do Evropy z Asie v pokojových květinách, žije v Anglii už déle, jde však o první případ, kdy byl formálně identifikován. Angličané se nyní domnívají, že se mravenci rozšíří a začnou ničit elektrická vedení v obytných oblastech.

Proud potřebují více než stravu

Asijští mravenci mohou navíc vytvářet obří kolonie s mnoha královnami a spolupracovat s dalšími mravenčími koloniemi na rozloze nejméně jednoho hektaru. Na rozdíl od jiných mravenců na sebe jednotlivé kolonie neútočí, a tak mohou společně zamořit větší oblasti daleko rychleji.

Hlavním problémem u těchto mravenců je ale to, že je chorobně přitahují elektrické kabely. Přítomnost elektrického proudu u nich vyvolává produkci feromonu, který přitahuje další mravence. Jejich nutkání k hledání proudu je paradoxně silnější, než potřeba jíst či pít.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám