Hlavní obsah

České gripeny v Litvě zasahovaly proti narušiteli

Klajpeda

Piloti českých stíhaček JAS-39 Gripen, kteří jsou od začátku května odpovědní v rámci Severoatlantické aliance za ochranu vzdušného prostoru Litvy, Lotyšska a Estonska, ve čtvrtek poprvé zasahovali proti narušiteli na jižní hranici Litvy s Ruskou federací.

Článek

Ve čtvrtek zasahovali piloti Roman Svoboda a Jiří Čermák proti civilnímu letounu s německou registrací, který narušil bezletové příhraniční pásmo na jižní hranici Litvy s Ruskou federací, uvedl David Schreier z litevského štábu mise Air Policing.

Vrtulový letoun spatřili devět minut poté, co odstartovali. Nepodařilo se jim však s posádkou letadla navázat rádiové spojení na mezinárodní nouzové frekvenci. Středisko řízení v Karmelavě  jim proto nařídilo přiblížit se ke sledovanému letadlu a zjistit, zda na jeho palubě nedošlo k mimořádné události. Když tuto možnost čeští piloti vyloučili, dál monitorovali let narušitele až do jeho přistání na letišti poblíž přímořského města Klajpeda.

Narušení bezletové zóny civilním letounem bude podle Schreiera vyšetřovat litevský Úřad pro civilní letectví.

Čeští piloti gripenů převzali na čtyři měsíce odpovědnost za klid na nebi tří pobaltských republik od dánských kolegů. Litvu a dva další pobaltské státy chrání aliance vlastními silami už od roku 2004. Češi jsou dvacátým kontingentem v této misi naplánované nejméně do roku 2011.

Reklama

Výběr článků

Načítám