Hlavní obsah

Ztrátu zraku mají v budoucnu léčit kmenové buňky

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britští vědci chtějí léčit nejčastější příčinu ztráty zraku, makulární degeraci, prostřednictvím nových buněk vyvinutých z kmenových. Odborníci očekávají, že výměna poškozených buněk sítnice bude běžnou chirurgickou praxí za šest až sedm let.

Foto: Archiv, Právo

Článek

Buňky vyvíjejí experti z Institutu očního lékařství při londýnské univerzitě a nemocnice Moorfields. Nedělník The Sunday Times napsal, že v příštím týdnu má jedna velká farmaceutická společnost oznámit plán financování výzkumu. Podle odborníků bude náhrada poškozených buněk sítnice do sedmi let běžnou praxí a chirurgický zákrok nezabere víc než hodinu.

Výzkum se snaží odstranit nejčastější příčinu ztrátu zraku, tzv. makulární degeraci (VPMD), kterou podmiňuje věk. V Česku jí trpí přes půl miliónu lidí a celkem v Evropě na 14 miliónů.

Základem léčby je vytvoření náhrad poškozených buněk z kmenových. Ty budou umístěny na umělou blánu, jež se umístí na zadní stranu sítnice.

Věkem podmíněná makulární degenerace (VPMD)
Je onemocněním centrální části oční sítnice -makuly. Většina lidí trpí tzv. suchou degenerací, kdy atrofují pigmentové a světločivné buňky sítnice a snižuje se zraková ostrost.

Reklama

Výběr článků

Načítám