Hlavní obsah

VIDEO: Havárie autobusu Student Agency na Slovensku, čtyři mrtví

Právo, Novinky, ČTK, aš, ivi, vm, Sme
TRENČÍN
Aktualizováno

Čtyři oběti si vyžádala v jednu hodinu v noci nehoda českého autobusu společnosti Student Agency na Slovensku u obce Kostolná-Zariečie v trenčínském okrese. Na místě nehody zahynuli tři lidé, další podlehl svým zraněním po převozu do nemocnice, uvedla mluvčí společnosti. Zraněno bylo 23 cestujících. Všichni mrtví jsou slovenští občaném tři muži a jedna žena, řekla Novinkám mluvčí slovenské policie Katarina Hlaváčová.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Nehoda autobusu u slovenského Trenčína

Článek

Čtyři oběti potvrdili slovenská policie i majitel Student Agency Radim Jančura. Představitelka Student Agency původně informovala o pěti mrtvých.

Autobusem jelo 45 cestujících. Za volantem se střídali dva řidiči. Jedná se o pravidelnou linku Bardejov-Praha.

Policie se k příčinám nehody zatím nevyjádřila, ale řidič autobusu s brněnskou poznávací značkou pravděpodobně na mokré vozovce nezvládl řízení, sjel ze silnice u obce Chocholná, převrátil se a narazil do svahu.

:. Student Agency: Všechny oběti odškodníme. Zdroj: Stream.cz

Z 23 lidí ošetřených ve slovenských nemocnicích jich bylo 16 hospitalizováno. Stav jednoho zraněného je vážný. Šest zraněných bylo převezeno do nemocnice v Prievidzi, jeden je v Bánovcích nad Bebravou a asi osm je v trenčínské fakultní nemocnici.

"Začal řev, pláč, nářek"

„Cítili jsme, jak na sebe padáme. Začal řev, pláč, nářek. Tři mrtví na místě. Člověk sedí, spokojeně jede, o ničem neví, a náhle náraz. Je to šok. To se nedá ani vypovědět,“ uvedl pro web slovenských novin Sme šokovaný Zdeno Gábor.

Autobus havaroval u obce Kostolná-Zariečie. Zatím se šetří, co na dělal na silnici, po níž vůbec jet neměl.foto: ČTK/Jan Koller

Asi nejlépe popsal nehodu slovenský sportovní novinář Martin Galajda, který mířil na zápas týmů NHL. Z jeho slov plyne, že na vině zřejmě není mikrospánek. Agentuře SITA řekl: „Byl jsem hned za řidičem. Nevím, zda neznal cestu, ale naráz jsme jeli, kudy jsme jet neměli. Vletěl do zatáčky, šlápl na brzdu a vyletěli jsme ze silnice. Náraz nebyl silný."

„Několik sekund a už byl autobus v příkopě. Naráz nás to vyhodilo. Rozbila se okna a tři lidi jimi proletěli. Jsou mrtví,“ uvedl další z cestujících, kteří na místě nehody čekali několik hodin na odvoz.

Lidé, kteří zemřeli, vypadli z autobusu předním sklemfoto: Reuters/Radovan Stoklasa

Řidič před jízdou nepil

Příčina nehody autobusu s brněnskou registrační značkou jedoucího do ČR zatím není jasná. Mohl ji způsobit mikrospánek, i když někteří cestující spekulovali, že řidič možná zabloudil nebo byl pod vlivem alkoholu.

Alkohl už vyloučila mluvčí slovenské policie Katarína Hlaváčová. Zatím však není jasné, proč autobus jel přes obec Kostolná-Zariečie, když mířil do Brna, zřejmě přes přechod Starý Hrozenkov.

Související témata:

Výběr článků

Načítám