Hlavní obsah

Lékař opustil rodinu v Británii a připojil se k IS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský lékař palestinského původu Issam Abuanza, který byl placen v rámci britské Národní zdravotní služby (NHS), se v Sýrii přidal k hnutí Islámský stát. Je to první britský státem placený lékař, který se připojil k samozvanému chalífátu. Uvedla to v úterý BBC na základě dokumentů o naverbovaných lidech, které unikly z IS.

Issam Abuanza na obrázku na svém facebookovém profilu pózuje v lékařském úboru se zbraní zavěšenou v pouzdře.

Článek

Sedmatřicetiletý Abuanza získal licenci pro provozování praxe ve Spojeném království v roce 2009, v roce 2014 pak zanechal svou ženu a dvě děti v Sheffieldu a odjel do Sýrie. Syrské hranice překročil 26. července, tedy krátce poté, co byl vyhlášen chalífát. V dotazníku pro Islámský stát, který v té době lákal muslimy z celého světa, aby se k němu připojili a pomohli jeho rychlému rozvoji, uvedl, že je endokrinolog.

Rychle se zapojil do lékařské práce: „Máme hodně úrazů zranění páteře, které způsobují mudžáhidům ochrnutí, protože nemáme specialisty na chirurgii páteře.”

V Islámském státu se naplno projevily jeho extremistické názory. Na svém facebookovém profilu se nechal vyfotografovat v lékařském úboru a se zbraní a se zvednutým prstem, tedy symbolem tahvídu, neboli boží jedinosti, kterou vyzdvihují ultraortodoxní salafisté. Na další fotografii je zachycen v maskáčích s automatickou puškou, jak si čte v Koránu.

Velebme Boha za teror....

Když začátkem ledna 2015 vyvraždili bratři Kouachiové redakci francouzského satirického týdeníku Charlie Hebdo, napsal: „Velebme Boha za tento teroristický čin. Bůh likviduje nepřátele, vojáky i civilisty, muže i ženy, dospělé i děti...“

Na konci měsíce se vyjádřil i k brutálnímu upálení zajatého jordánského pilota radikály z IS: „Přál bych jim, aby ho upalovali extrémně pomalu a já ho mohl ošetřit, takže bychom ho mohli upálit ještě jednou.“

Foto: Reuters

Záběr na seznamy jmen naverbovaných bojovníků Is

Abuanza vystudoval medicínu v Bagdádu v roce 2002. Od května 2007 do července 2009 pracoval v nemocnici ve Rhylu ve Walesu, v témže roce získal licenci pro provozování praxe ve Spojeném království, kde vystřídal několik míst. V letech 2012 a 2013 pracoval v nemocnici ve Scarborough. Tehdy zveřejnil fotografii zobrazující, jak se v tamním zdravotnickém zařízení modlí.

Příbuzní nechápou

Během své práce pro NHS aktivně přispíval do zdravotnických fór na internetu, kde uváděl, že lékaři a zdravotníci, kteří přijíždějí do Británie z ciziny, by měli předem zapomenout na svou hrdost a sebeúctu kvůli tomu, jak s nimi NHS zachází

Odchod do Sýre jeho příbuzní nechápou, jeho sestra Najla Abuanzová uvedla: „Byl to docela uspěchaný mladý muž, velmi moderní. Nenapadá mě, jak stal někým takovým, nebo kdo mu ukázal cestu k terorismu.“ Dodala, že rodiče mu to nikdy nezapomenou.

BBC uvedla, že věrohodnost získaných dokumentů o naverbovaných lidech nešlo ověřit a že aktuální pobyt lékaře není znám. V říjnu 2015 se nacházel v provincii Dajr-az-Zaur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám