Hlavní obsah

Američané matou bojovníky Islámského státu falešnými rozkazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád/Washington

Americká armáda vede s Islámským státem (IS) boj i v kyberprostoru a úspěšně se jí daří narušovat sítě, které džihádisté využívají. Tento týden to v iráckém hlavním městě Bagdádu uvedl americký generál Peter Gersten. Podle dřívějších informací listu The New York Times se Američanům dokonce daří měnit elektronicky vydaná nařízení velitelů IS.

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Islámského státu

Článek

„Začali jsme využívat naše exkluzivní prostředky k boji proti Daíši (arabský akronym IS) v kyberprostoru,“ prohlásil podle agentury AFP Gersten. Podrobnosti nepřipojil, ale prohlásil, že akce amerických specialistů jsou „vysoce koordinované“ a „velmi účinné“.

O zintenzivnění boje proti IS hovořil už v únoru ministr obrany USA Ashton Carter, přičemž naznačil, že se Američané víc zaměří i na kyberprostor. Před měsícem pak Carterův náměstek Robert Work prohlásil: „Shazujeme kyberbomby“.

Podle listu The New York Times se podařilo Američanům vniknout do sítí džihádistů a narušovat jejich organizaci prostřednictvím falešných zpráv a změnou nařízení velitelů, takže například bojovníky IS navádějí do míst, kde jsou terčem vzdušného útoku.

Deník poznamenal, že armádní velitelství pro boj v kyberprostoru posiluje a do roku 2018 by mělo mít více než 6000 expertů ve 133 odděleních. Na Blízký východ a IS se nyní soustřeďuje 65 specialistů.

Před náletem ťukají na střechu

Spojené státy také podle televize CNN po vzoru Izraele v boji proti IS nově používají taktiku “ťukání na střechu“. To znamená, že před plánovaným pumovým nebo raketovým útokem vyšlou nad budovu, která je terčem, nejprve výstražnou střelu. Účelem je dát případným civilistům uvnitř čas na opuštění domu.

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Izraelci tento postup uplatňují už několik let při útocích v pásmu Gazy.

Reklama

Související témata:

Související články

USA posílají do Sýrie dalších 250 vojáků

Spojené státy vyšlou do Sýrie dalších 250 vojáků včetně příslušníků speciálních sil. Mají přispět k boji proti hnutí Islámský stát (IS). Předchozí informaci...

Výběr článků

Načítám