Hlavní obsah

Zkušenosti s džihádem? Kdo vás doporučil? Islámský stát je s rekruty systematický a pečlivý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evidenční formuláře Islámského státu (IS) mohou sehrát zásadní roli při potírání islámského terorismu po celém světě. Obsahují totiž detailní informace o jeho džihádistech z pěti desítek zemí. Kolonky například uvádějí, kudy dobrovolník přešel hranice a jaké země dosud navštívil.

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu

Článek

Dokumenty se objevily přinejmenším ve Velké Británii, v Německu a v rukou syrské opozice, jejíž média nově zveřejnila 1736 stran. Opozice stejně jako redakce britské televize Sky News tvrdí, že materiály pocházejí od zklamaného odpadlíka od IS.

Každý z tisíců dobrovolníků musel před přijetím k Islámskému státu odpovědět na základní otázky. Správci IS si pak ponechali volné kolonky pro poznámky, pro záznam o spolehlivosti rekruta a pro případné zaznamenání data a místa úmrtí.

Standardizované formuláře v arabštině byly pečlivě předtištěné a vlevo nahoře měly znak Islámského státu, dole pak poznámku „osobní“.

Dobrovolník, který se hlásil do služeb Islámského státu, si mohl vybrat, jestli chce bojovat, anebo být součástí komanda sebevražedných útočníků. Jako jeden Australan, který uvedl, že je ochoten obětovat svůj život a odpálit se u určeného cíle, ale možná by mohla být překážkou jeho krátkozrakost. Muž ještě dodává, že neumí řídit auto s ruční převodovkou.

Jak uvedla CNN, předpokládá se, že dokumenty pocházejí ze Sýrie, jejíž severní část IS ovládá. Většina formulářů byla vyplněna v roce 2013.

Na seznamech figurují už známá jména, ale také lidé, o nichž západní tajné služby nevěděly.

Otázky, jaké IS kladl dobrovolníkům
- Jméno a příjmení
- Válečnické jméno
- Jméno matky
- Krevní skupina
- Datum narození/národnost
- Rodinný stav
- Adresa a místo narození
- Vzdělání
- Znalost islámského práva (šaría)
- Dřívější zaměstnání
- Navštívené země
- Místo přechodu hranice
- Datum vstupu
- Kdo vás doporučil
- Dosavadní zkušenost s džihádem
- Bojovník nebo sebevražedný útočník
- Specializace
- Místo, kde jste dosud pracoval
- Osobní majetek, který jste zanechal
- Úroveň poslušnosti
- Adresa pro komunikaci v budoucnu
- Datum a místo úmrtí
- Poznámky

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám