Hlavní obsah

Turecká vláda likviduje opozici, zabavila další médium

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecké úřady v úterý převzaly další opoziční médium. Po ovládnutí deníku Zaman z konce minulého týdne převzal stát na základě rozhodnutí prokuratury tiskovou agenturu Cihan. Obě média spadají pod jedno vydavatelství a podle vlády jsou spojená s duchovním Fethullahem Gülenem, jehož prezident Recep Tayyip Erdogan osočuje, že z exilu usiluje o státní převrat.

Foto: ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Agentura Cihan na svých internetových stránkách v pondělí oznámila, že o její převzetí požádalo státní zastupitelství. Administrátora má určit soud v Istanbulu.

Stalo se tak jen tři dny poté, co úřady převzaly kontrolu nad hlavním opozičním listem Zaman, který je spojován duchovním Gülenem. Ten má milióny příznivců a je hlavním oponentem Erdogana. Prezident ho viní ze snahy svrhnout vládu. Gülen, který žije v USA, to popírá.

Zábor novin se projevil hned. Kritiku v pondělním vydání vystřídala chvála o Erdoganovi a jeho politických krocích.

Převzetí novin Zaman vyvolalo před sídlem redakce v Istanbulu protest, který rozháněla policie s použitím slzného plynu a vodních děl. Demonstranti obviňují vládu ze snahy umlčet svobodu tisku a znepokojení nad tím vyjádřili také generální tajemník OSN Pan Ki-mun a šéfka zahraniční služby EU Federica Mogheriniová. Francouzská diplomacie uvedla, že převzetí největšího opozičního listu je „nepřijatelné“. [celá zpráva]

Kritika však neměla vliv na dojednávanou dohodu EU s Tureckem týkající se migrace, v jejímž rámci Turecko požaduje víc peněz a zrušení víz pro turecké občany cestující do Unie už od letních měsíců. [celá zpráva]

Bývali spojenci

Islámský kazatel Gülen je vlivným učencem a intelektuálem. Je vůdcem sociálního hnutí hlásajícího nenásilí a službu pro druhé. Má milióny následovníků a školy po celém světě. Čtyřiasedmdesátiletý Gülen je také spoluzakladatelem a čestným předsedou Nadace novinářů a spisovatelů.

Foto: Profimedia.cz

Fethullah Gülen

Duchovní byl spojencem Erdogana do roku 2013, kdy policie začala vyšetřovat možnou korupci kolem nynějšího tureckého prezidenta. Erdogan tehdy veřejně prohlásil, že policejní a soudní tažení inicioval Gülen, a zahájil čistky ve státním aparátu. [celá zpráva]

Turecké úřady už loni převzaly mediální společnost Koza Ipek Holding spojenou s Gülenem a před pár dny ji zrušily.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám