Hlavní obsah

Čechy záhadně zmizelé v Libanonu našli živé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pětice Čechů, kteří loni v létě zmizeli v Libanonu, byla v pondělí večer nalezena. Jsou naživu a nyní jsou v rukou libanonských bezpečnostních složek. Oznámilo to v pondělí večer bez dalších podrobností ministerstvo zahraničních věcí. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka budou Češi doma v řádu dní.

Foto: Policie ČR

Obhájce Jan Švarc (vlevo nahoře), reportér Miroslav Dobeš (vlevo dole), voják Martin Psík (uprostřed), překladatel Adam Homsi (vpravo nahoře) a reportér Pavel Kofroň (vpravo dole)

Článek

Ministerstvo zahraničních věcí vítá zprávu, že naši občané jsou živí a podle našich informací i v uspokojivém zdravotním stavu,“ uvedl úřad v tiskové zprávě.

Podle zprávy instruoval ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) ambasádu v Bejrútu, aby zajistila „co nejrychlejší“ návrat českých občanů do vlasti.

„České úřady v co nejbližší době vypraví do Libanonu letecký speciál, který přepraví české občany zpátky do ČR,“ dodalo ministerstvo.

Černínský palác nezveřejnil žádné další podrobnosti. Případ stále vyšetřuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

Podle serveru Neovlivní.cz z dostupných informací vyplývá, že se zmizelí Češi neocitli na svobodě díky záchranné operaci s použitím násilí. Byli prý propuštěni na základě vyjednávání, přičemž klíčovou roli v tom sehrála tuzemská vojenská zpravodajská služba, tvrdí server.

Zaorálek je poblíž

Zaorálek je shodou okolností na návštěvě Arabského poloostrova.  Podle všeho toho ale nevyužije a osvobozené Čechy nevyzvedne svým speciálem. „Tak jednoduché to není, protože celý případ je vyšetřován Útvarem pro odhalení organizovaného zločinu (ÚOOZ) a speciální letadlo znamená i speciální tým, jehož součástí bude právě ÚOOZ a určitě také psychologové. Je třeba si uvědomit, že ti čeští občané byli dlouho mimo a určitě to vyžaduje přístup odborníků,“ vysvětlil.

Češi by se ale podle něj měli dostat do vlasti nejpozději v řádu dnů.

Ministr neprozradil ani podrobnosti o tom, jak osvobození Čechů proběhlo. „Nic nemám natolik ověřeno, abych to mohl uvést,“ uzavřel s tím, že sám zprávu obdržel v pondělí ve večerních hodinách.

Informaci přivítal premiér Bohuslav Sobotka. „Jsem rád, že jsou naživu. Nyní musí být dopraveni do České republiky," řekl.

Uneseni kvůli Libanonci zatčenému v ČR?

Pětice Čechů se loni v červenci ztratila za dosud nevyjasněných okolností v libanonském údolí Bikáa. Nejčastěji se spekuluje o tom, že byli uneseni ve spojitosti s případem Libanonce Alího Fajáda, jehož na žádost USA zatkla česká policie pro podezření z obchodu se zbraněmi.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Místo, kde Češi zmizeli je poblíž syrské hranice

Spojené státy usilují o Fajádovo vydání z ČR. Pražský městský soud povolil, aby byl Fajád společně s dvěma dalšími muži podezřelými z terorismu vydán. Rozhodnutí ale ještě není definitivní, muži proti němu podali stížnost, případ tak poputuje opět k vrchnímu soudu. [celá zpráva]

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Alí Fajád u pražského soudu

I když sám Alí Fajád jakoukoli souvislost mezi zmizelými Čechy a svou rodinou vylučuje a byl prý z události šokován, podle zdroje Práva z české bezpečnostní sféry naopak nelze vyloučit spolupráci únosců s jeho bratrem. [celá zpráva]

Hovořilo se také o mafii, drogách a zbraních jako o možném důvodu zmizení dotyčných.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám