Hlavní obsah

Islámský stát zničil nejstarší křesťanskou stavbu v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámský stát zničil 1400 let starý křesťanský klášter svatého Eliáše u Mosulu, což byla nejstarší křesťanská stavba v zemi. Jeho úplnou likvidaci potvrdily satelitní záběry, napsala ve středu agentura AP.

Chaldejský klášter sv. Eliáše u iráckého Mosulu na satelitních snímcích před a po zničení Islámským státem.

Článek

AP požádala o ověření osudu kláštera Dajr Mar Elija společnost DigitalGlobe, která každý den získává satelitní obrázky. Podle ředitele společnosti Allsource Analysis Stephena Wooda, která snímky vyhodnocovala, byl klášter chaldejských křesťanů zničen mezi 27. a 28. srpnem 2014.

Ještě předtím, než byl zcela zničen, bylo vidět 26 jednotlivých místností včetně chrámové lodi a kaple. O měsíc později byly podle Wooda „kamenné zdi zcela zničeny“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Col. Juanita Chang, ČTK/AP

%Cást Eliášova chrámu u Mosulu na snímku z roku 2006

Foto: Otrakji family collection , ČTK/AP

Bohoslužba v Eliášově chrámu v Mosulu v dvacátých letech

„Buldozery, těžká technika, sbíječky a možná i výbušniny změnily tyto kamenné stěny v pole šedobílého prachu. Zcela ho zničili,“ dodal Wood s tím, že nezbylo nic, co by se dalo obnovit.

U vchodu do kláštera byla řecká písmena chí a ró, symbolizující Krista.

Foto: Maya Alleruzzo, ČTK/AP

Eliášův chrám u Mosulu na snímku z roku 2008

Vyhnaný duchovní Paul Sabít Habíb, který utekl do Irbílu, byl informací o zničení kláštera zdrcen: „Nemohu popsat svůj smutek. Naše křesťanská historie v Mosulu byla barbarsky srovnána se zemí. Vidíme to jako pokus vyhnat nás z Iráku, zlikvidovat nás a ukončit naši existenci v této zemi.“

Foto: Staff Sgt. Russell Lee Klika, ČTK/AP

Američtí vojáci slaví Velikonoce v roce 2010 v Eliášově chrámu

V šoku byla i kulturní poradkyně amerického ministerstva zahraničí Suzanne Bottová, která strávila dva roky prací na restaurování kláštera: „Ztratili jsme hmatatelné zbytky náboženských kořenů.“

Foto: Mary Prophit, ČTK/AP

Suzanne Botto vede prohlídku Eliášova chrámu

Chrám postavený v letech 582 až 590 byl chaldejský. Poškozen byl už v roce 1743 Peršany, když 150 mnichů odmítlo konvertovat k islámu.

Znovu byl poškozen při bojích za americké invaze do Iráku v roce 2003. Některé zdi stavby také pomalovali vojáci 101. vzdušné výsadkové divize.

Související téma:

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Přívrženci Islámského státu v Mosulu

Islámský stát zničil na územích pod svou vládou více než stovku náboženských a historických památek včetně mešit, hrobek, chrámů a kostelů. Zlikvidoval i starověké památky v Ninive, Palmýře a Hatře.

Reklama

Výběr článků

Načítám