Hlavní obsah

V Saúdské Arábii popravili 47 teroristů

Rijád
Aktualizováno

V Saúdské Arábii v sobotu popravili 47 lidí usvědčených z terorismu. Podle agentury Reuters o tom informovalo saúdskoarabské ministerstvo vnitra. Mezi popravenými je rovněž jeden šíitský duchovní, uvádí se v prohlášení ministerstva. V Saúdské Arábii loni popravili 157 lidí, tedy nejvíce od roku 1995.

Foto: Faisal Al Nasser, Reuters

Muslim čte v koránu v saúdskoarabském Rijádu. Ilustrační foto.

Článek

Mezi sedmačtyřiceti popravenými byl i významný šíitský duchovní Nimr al-Nimr. Irán přitom Saúdskou Arábii varoval, že poprava Nimra by ji mohla přijít draho.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Nimr al-Nimr

Nimr prosazoval odtržení Východní provincie, v níž žijí saúdskoarabští menšinoví šíité, od zbytku království. Rijád na něj vydal zatykač, v roce 2012 byl při přestřelce postřelen a zatčen. K trestu smrti byl odsouzen v roce 2014.

Většina z popravených byla zapojena v sérii útoků provedených al-Kajdou mezi lety 2003 až 2006.

Loni popravili 157 lidí

Loni popravili v Saúdské Arábii 157 lidí, tedy nejvíce od roku 1995. Saúdskoarabské království patří mezi pět zemí, ve kterých dochází k největšímu množství poprav. V roce 2014 byla země třetí za Čínou a Íránem a před Irákem a Spojenými státy.

Přibližně čtyřicet procent z vloni popravených lidí bylo odsouzeno za drogové zločiny. Pětačtyřicet z nich byli cizinci.

Naposledy před dvaceti lety překročil v Saúdské Arábie počet poprav za rok číslo 150. V roce 1995 bylo v zemi popraveno 192 osob, uvedla organizace Amnesty International už v listopadu.

Poprava bývá většinou vykonána stětím, nejčastěji jedním seknutím mečem.

Reklama

Výběr článků

Načítám