Hlavní obsah

Islámský stát zařadil Česko mezi úhlavní nepřátele v koalici ďáblů

• Aktualizováno

Radikální organizace Islámský stát (IS) zařadila ve svém nejnovějším propagandistickém videu Českou republiku mezi své úhlavní nepřátele v „koalici ďáblů”.

Islámský stát zařadil Česko mezi úhlavní nepřátele v koalici ďáblů

 
Článek

Extremisté vyhrožují odvetnými opatřeními alianci 60 zemí, jejichž vlajky se v záznamu objevují. Snímek, jehož pravost se stále ověřuje, zveřejnil panarabský deník Al-Haját a po něm jej převzaly západní weby.

„Sčítáme vaše prapory. Podle našeho proroka jich bude 80. Pak vás nakonec sežehnou plameny války na pahorcích smrti,” říká v záznamu hlas, který se zjevně inspiroval tónem, jakým se informuje o filmových novinkách.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Shromažďujte své spojence. Kujte proti nám pikle a neskýtejte nám čas k oddechu. Náš spojenec je ale nejmocnější. Je to Alláh a všechna sláva patří jemu,” dodává se v komentáři, podle kterého zvyšování počtu nepřátel bude v bojovnících IS jen znásobovat odhodlání k boji: „Shromážděte své spojence, přiveďte je. Vaše počty jen umocňují naši víru.”

Ve skupině údajné satanské koalice jsou fakticky všechny země NATO a státy arabské koalice, která se podílí na leteckých operacích proti IS. Zařazeno je mezi nimi i Rusko nebo Čína a Turecko.

Video se hodně zaměřuje na USA: „Ameriko, tvrdíš, že máš největší známou armádu v historii. Možná máte největší počet mužů a nejvíce zbraní, ale vaši vojáci postrádají vůli a rozhodnost. Stále jsou vystrašeni porážkami v Afghánistánu a v Iráku.“ Hlas říká o vojácích bojujících v těchto válkách, že se „vrátili mrtví“ nebo v sebevražedných náladách: „Každoročně se jich zabije 6500.“

Podle videa jsou Spojené státy příliš slabé na to, aby vyslaly proti Islámskému státu pozemní síly. Video také tvrdí, že IS kontroluje území větší než Velká Británie nebo osm Belgií či třicet Katarů. I v době největšího rozmachu v září 2014, kdy se uvádělo, že má pod kontrolou území o velikosti Británie, je však nikdy nekontroloval celé a od té doby i část území v Iráku ztratil.

Bez ohledu na proklamace o tom, že na počtu nepřátel nezáleží, video současně upozorňuje, že Spojené státy manipulují s čísly zabitých bojovníků IS, aby dodalo odvahy americkým vojákům.

Čtyřminutové video bylo zveřejněno v několika jazykových mutacích, v angličtině, ve francouzštině, ruštině a turečtině. Končí slovy z Koránu o vítězství.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Česká republika podporuje boj proti Islámskému státu například dodávkami munice pro kurdské milice, nedávno také dodala irácké vládě první letouny L-159.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám