Hlavní obsah

Varovali jsme vás, vzkazují Turci Rusům

– Ankara/Moskva/Londýn • Aktualizováno

Kolem úterního sestřelu ruského Suchoje Su-24 zůstává řada otázek. To největší je, zda ruský letoun skutečně porušil turecký vzdušný prostor, nebo byl sestřelen nad územím Sýrie. Ankara Rusko varovala, aby nebombardovalo oblast, kde byl suchoj sestřelen. Turecko zveřejnilo záznam ukazující, že bombardér přeletěl přes cíp Turecka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry padajícího sestřeleného Su-24Video: Reuters

 
Článek

Už minulý týden si turecké ministerstvo zahraničí předvolalo ruského velvyslance v Turecku. Varovalo ho, že nepřestanou-li ruská letadla útočit na severu provincie Latakíja u tureckých hranic, kde žijí syrští Turkmeni, a nepřestanou-li bombardovat civilní turkmenské vesnice, bude to mít „vážné důsledky“.

Foto: Reuters

Hořící ruský Suchoj Su-24

Spolu s velvyslancem byl povolán také vojenský atašé ruského velvyslanectví, jemuž Turci řekli, že ruská armáda operuje příliš blízko turecké hranice a zvyšuje tím možnost, že Turecko bude muset bránit své území.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Ankara upozornila, že v těchto oblastech nepůsobí příslušníci Islámského státu ani jiné teroristické skupiny, proti nimž Rusko podle svých prohlášení v Sýrii bojuje. V oblasti bojují syrské vládní síly se vzbouřenci z řad syrských Turkmenů.

Redaktor BBC pro otázky obrany Jonathan Marcus proto považuje za možnou jak variantu, že ruský stroj přeletěl hranice Turecka, tak to, že Turci mohli mít na spoušti lehčí ruku.

Foto: ČTK/AP

Hořící ruský Suchoj Su-24

Deset varování

Turecká armáda uvedla, že letadlo bylo během pěti minut desetkrát varováno, že přeletělo hranice a vstoupilo do tureckého vzdušného prostoru, a až pak bylo sestřeleno. Podle tureckého generálního štábu bylo sestřeleno dvojicí tureckých stíhaček F-16.

Turecko zveřejnilo záznam trasy letu ruského Suchoje Su-24, ze kterého plyne, že bombardér přeletěl přes výběžek tureckého území.

Foto: Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanlığı

Záznam z radaru zveřejněný tureckým ministerstvem obrany zachycující narušení tureckého vzdušného prostoru ruským bitevníkem Suchoj Su-24. Sestřelený letoun dopadl na syrské území.

Rusko tvrdí, že data z řízení ze sledování letů potvrzují, že suchoj celou dobu působil nad územím Sýrie a sestřelen byl ze země. Ruští letečtí experti nevylučují, že se stroj mohl stát terčem ruční protiletadlové rakety vzbouřenců.

Mrtvý pilot

Jedna z povstaleckých skupin působících v Sýrii poslala agentuře Reuters záběry, na nichž je vidět pilot ležící na zemi. Podle tohoto zdroje jde o mrtvého ruského pilota.

Letadlo se zřítilo na vesnici, kde žije turkmenská menšina. Druhý ze členů posádky je podle turecké redakce televize CNN v rukou Turkmenů. Trosky dopadly na stany, v nichž Turkmeni bydlí.

Foto: Vladimir Isachenkov, ČTK/AP

Ruský Suchoj Su-24 s podvěšenými bombami vzlétá do akce nad Sýrií

Na turecké straně hranice úlomky padajícího letadla zranily dva civilisty.

Znepokojená Moskva i Ankara

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov už označil sestřel Su-24 za „velmi vážný incident“, ale dodal, že je příliš brzo na vyvozování závěrů. „Je prostě nemožné říci něco bez úplných informací,“ uvedl.

Prezident Vladimir Putin by se k incidentu mohl vyjádřit při úterním jednání s jordánským králem Abdalláhem II.

Mluvčí neví, zda ministr zahraničí Sergej Lavrov nezruší středeční návštěvu Turecka. Turecké ministerstvo zahraničí ale listu Hürriyet potvrdilo, že dál s jeho návštěvou 25. listopadu počítá.

Turecký premiér Ahmet Davutolgu oznámil, že se kvůli incidentu míní obrátit na Severoatlantickou alianci, jejímž je země členem, i na Spojené národy. Turecko požádalo o svolání Rady bezpečnosti. Důvodem jsou útoky na Turkmeny v Sýrii. Boje mezi turkmenskými vzbouřenci a syrskou armádou propukly 23. listopadu o klíčovou horu Burç Kasap u oblasti Bayirbucak.

NATO potvrdilo, že je ve styku s tureckými úřady kvůli sestřelu, žádné podrobnosti však nedodalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám