Hlavní obsah

Sedmdesátiletému Britovi v Saúdské Arábii hrozí 350 ran bičem

Londýn

Tři sta padesát ran bičem za nelegální přechovávání vína hrozí 74letému Britovi v nábožensky rigidní Saúdské Arábii. Rodina poukazuje na to, že Karl Andree třikrát prodělal rakovinu a bičování nepřežije. S prosbou o pomoc se proto obrátila na britského premiéra Davida Camerona.

Foto: Profimedia.cz

Veřejné bičování v saúdskoarabské Džiddě

Článek

„Náš otec věnoval Saúdské Arábii 25 let svého pracovního života, a teď se s ním takto nakládá. Je mu 74 let, měl třikrát rakovinu a doma ve Velké Británii mu umírá žena. Potřebuje lékařskou péči kvůli své rakovině a astmatu. Nepochybujeme o tom, že 350 ran bičem ho zabije,“ řekl listu The Sun syn Simon.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Andree pracoval v Saúdské Arábii pro ropnou společnost. Policie ho zatkla loni v srpnu poté, co u něj v autě objevila několik lahví vína. Soud mu vyměřil dvanáct měsíců vězení a 350 ran bičem.

Podle příbuzných dávaly nejprve saúdské úřady najevo, že od bičování bude upuštěno, ale stanovisko změnily. Andree přitom stále zůstává za mřížemi, ačkoliv už za nimi strávil 14 měsíců. K tomu jeho žena ve Velké Británii trpí Alzheimerovou chorobou a podle rodiny umírá.

Rodina se proto obrátila na premiéra Camerona, aby pomohl. Britské ministerstvo zahraničí v prohlášení uvedlo, že se saúdskými úřady ve věci jedná a pracovníci ambasády v Rijádu jsou s odsouzeným v kontaktu.

Reklama

Výběr článků

Načítám