Hlavní obsah

Emiráty se brání kritice: Máme tu statisíce Syřanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubaj

Spojené arabské emiráty (SAE) ve středu odmítly kritiku, která se v posledních dnech snesla na bohaté státy Perského zálivu kvůli tomu, že je jejich pomoc syrským běžencům nedostatečná.

Foto: Shawky Haj, Reuters

Syrský uprchlický tábor v libanonském údolí Bikáa

Článek

Vláda ve svém prohlášení uvedla, že prodloužila povolení k pobytu pro více než 100 000 Syřanů, kteří do země dorazili od roku 2011. V zemi prý žije rovněž dalších 242 000 syrských občanů.

Kabinet podle agentury AP také oznámil, že v reakci na konflikt v Sýrii poskytl od roku 2012 přes 530 miliónů dolarů (12,8 miliard Kč) na humanitární a rozvojovou pomoc. Zřídil také jeden uprchlický tábor v Jordánsku a jeden na severu Iráku.

Necítí se vítáni

Sami syrští uprchlíci se však necítí v bohatých státech Perského zálivu vítáni, uvedla agentura Bloomberg. Zmínila při té příležitosti 36letého Syřana Jásira Batala z provincie Idlíb, který rovnou odmítl cestu do Saúdské Arábie, jež ani na kritiku dosud nereagovala.

„V Evropě se dočkám léčení své obrny, vzdělání pro své děti, budu mít střechu nad hlavou a slušný život,“ uvedl Syřan s pěti dětmi, když opustil kancelář OSN v Bejrútu. „Státy Perského zálivu zavírají dveře před Syřany,“ dodal.

Přístup bohatých arabských zemí kritizoval i dánský ministr financí Claus Hjort Frederiksen: „Nejvíc jsem pobouřený arabskými zeměmi, které se válejí v prachách a vzaly jen pár uprchlíků. Zeměmi, jako je Saúdská Arábie. Je to skandální.“

Foto: repro Twitter/makkahnp

Proč je nepustíte dovnitř, vy nezdvořáci? Kritická karikatura saúdskoarabského listu Noviny Mekky

Podle Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky je v Saúdské Arábii 500 tisíc Syřanů, není ale jasné, kolik z nich jsou uprchlíci.

Země jako Katar ale nechtějí přijímat uprchlíky také proto, že původní obyvatelé jsou již dnes v menšině.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám