Hlavní obsah

Tvrdé boje o Dará na jihu Sýrie, Damašek do nich nasadil letectvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Irbíl

Do bojů o město Dará na jihu Sýrie nasadil Damašek i letadla a vrtulníky, které bombardovaly i blízký Inchíl. Syrské vládní jednotky podporované libanonským Hizballáhem odpověděly 8. února na pokus povstalců prolomit sevření města.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje a bombardování syrské provincie Dará Video: Reuters

 
Článek

Cílem syrské ofenzívy je zcela zabezpečit okolí Damašku a oblast vymezenou městy Dará a Rif Dimašk a otevřít cestu na Kunejtru. Operace by odřízla i vzbouřence od Jordánska, uvedl web Al-Monitor.

Region na jihu země je největší oblastí, kterou ovládají umírnění vzbouřenci ze Svobodné syrské armády. Působí tam sice i na Al-Káidu napojená Fronta An-Nusra, ale islámští radikálové tam mají slabší pozice než na severu Sýrie.

Foto: Stringer, Reuters

Syrské síly loajální Damašku vyvěšují vlajku na troskami budovy v Dajr al-Adasu v provincii Dará.

Velkou roli hraje v operaci Hizballáh, protože hornatá oblast je řídce osídlená, takže se hodí spíše k partyzánskému způsobu boje, se kterým mají libanonští šíité větší zkušenosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé syrského Kobani se vracejí zpět domůVideo: Reuters

V pondělí bombardovala proudová letadla Inchíl. Dará byla údajně bombardována z vrtulníků, které podle obyvatel shazovaly barelové bomby.

Foto: Mohammed Badra, Reuters

Vybombardované předměstí Damašku Duma

V úterý americká organizace na ochranu lidských práv Human Right Watch obvinila syrskou vládu, že posledních jedenáct měsíců podniká nálety, které si vyžádaly tisíce obětí a zraněných. Údajně jich za tu dobu podnikla 1450, přičemž vrtulníky často shazovaly sudy naplněné střepinami a výbušninami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kurdské milice bojují s radikály z Islámského státu na severovýchodě SýrieVideo: Reuters

Postup Kurdů na severu

Iráčtí kurdští pešmergové překročili hranice do Sýrie v tzv. západním Kurdistánu na severu Sýrie a pomohli místní kurdské milici YPG osvobodit dvě vesnice v oblasti Rodžava. Blíží se k městu Tal Abjad, které drží Islámský stát a nachází se cca 70 km východně od Kobani, uvedl velitel tamních pešmergů pro kurdský web Rudaw.

Reklama

Výběr článků

Načítám