Hlavní obsah

Pod černou vlajkou Islámského státu bojuje 20 tisíc cizinců z 90 zemí světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Na 20 tisíc cizinců z 90 zemí světa bojuje podle nejnovějších odhadů amerických tajných služeb pod vlajkou Islámského státu (IS) na území Iráku a Sýrie. Asi 3400 z nich pochází ze západních zemí, informovala ve středu agentura AP.

Evropané v popravčí jednotce Islámského státu. První označený zleva je Belgičan Abú Dudžana, druhý Francouz Abú Uthman, třetí Brit přezdívaný Džihádista John a čtvrtý Francouz Maxime Hauchard.

Článek

Počet zahraničních bojovníků, kteří se zapojili do bojů v řadách radikálů z IS, je podle šéfa amerického Národního protiteroristického střediska Nicka Rasmussena bezprecedentní. Výrazně přesahuje počet cizích státních příslušníků, kteří se zúčastnili nebo účastní konfliktů v Afghánistánu, Pákistánu, Jemenu nebo Somálsku. Navíc narůstá – v polovině ledna odhadovaly americké tajné služby počet zahraničních bojovníků v Sýrii a Iráku na 19 tisíc.

Ze Spojených států se pokusilo do oblasti bojů vycestovat asi 150 lidí, některé z nich se však podařilo úřadům zatknout na cestě, další v bojích padli. Několik desítek je jich ale stále aktivně zapojeno do bojů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vyšší počet bojovníků je z evropských zemí, zejména z Německa a Francie nebo Belgie. Odhaduje se, že jich na Blízký východ odjelo zhruba 3600. V případě Německa by mělo jít vždy o zhruba 600 osob a Francouzů tam bojuje skoro 1400. Více než 500 se jich vrátilo – kolem 250 do Británie, téměř 200 do Francie a zhruba 70 do Belgie. [celá zpráva]

Mezi islámskými radikály, kteří popravili syrské vojáky, jsou i Evropané

Západní tajné služby se obávají, že navrátivší se bojovníci budou v Evropě či USA podnikat teroristické útoky. V lednu uveřejnil IS video, na němž vyzval „osamělé vlky“, aby páchali atentáty na Západě. Podobnou výzvu zveřejnila nedávno také jemenská odnož Al-Káidy.

Obavy vzrostly v lednu po vyvraždění redakce satirického týdeníku Charlie Hebdo. [celá zpráva]

V Belgii a v Německu byly proti nim podniknuty série razií. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám