Hlavní obsah

Irák zahájí pozemní ofenzívu proti Islámskému státu

– Bagdád

Irácké síly v nejbližších týdnech podniknou pozemní ofenzívu proti Islámskému státu (IS). Podle agentury AFP to v neděli v jordánském Ammánu prohlásil americký koordinátor mezinárodní koalice proti IS John Allen. Koalice má operaci poskytnout vojenskou podporu.

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Nově vycvičení příslušníci jednotek iráckého ministerstva vnitra

Článek

„V příštích týdnech, kdy irácké síly zahájí svou pozemní kampaň s cílem získat zpět území v Iráku, poskytne koalice této operaci významnou podporu v podobě palebné síly,“ citovala Allena jordánská tisková agentura Petra.

Cílem bude zřejmě osvobodit miliónové město Mosul, které představuje hlavní opěrný bod IS v Iráku. Islámský stát již začal s jeho opevňováním. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pokusí se dobýt i Fallúdžu a Tikrít. Američtí poradci proto nyní Iráčany připravují právě na boj v městském prostředí. Američané zapojení do výcviku tvrdí, že irácká armáda na boj ve městech připravená zatím není.

Islámský stát kontroluje velká území v Sýrii a v Iráku. Státy mezinárodní koalice jsou si vědomy toho, že samotné koaliční nálety IS neporazí. Proti koalici je nezbytné nasadit i pozemní síly. Armáda je navzdory výcviku slabá, a počítá se proto s tím, že klíčovou roli budou mít kurdští pešmergové a také šíitští milicionáři, což může vyostřit sektářský konflikt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám