Hlavní obsah

Židé a křesťané rozumějí jen vraždám, burcoval saúdský imám proti karikaturám

S vyhrocenou rétorikou přišel saúdskoarabský imám Ísá Asírí, který považuje zesměšňování proroka Mohameda za akt odpadlictví zasluhující smrt. Mírnější postoj zaujal šéf Organizace islámské spolupráce (OIC) a bývalý saúdskoarabský ministr kultury Ijád Madaní, jenž pohrozil týdeníku Charlie Hebdo za obálku s další kresbou Mohameda žalobou.

Foto: MEMRI

Imám Ísá Asírí

Článek

„Meč je pravdomluvnější než kniha... Tváří v tvář smrti... To je jediný jazyk, jemuž židé a křesťané rozumějí,“ prohlásil Asírí v proslovu z počátku ledna, na který upozornil institut MEMRI, který monitoruje média na Blízkém východě.

„Zesměšňování Proroka je akt odpadlictví. Každý, kdo se toho dopustí, muslim nebo bezvěrec, musí být zabit, a to i když to odvolá," řekl Asírí ve svém kázání bez vysvětlení protimluvu, jak se může bezvěrec dopustit odpadlictví.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zároveň prohlásil, že vyvraždění redakce francouzského magazínu přineslo efekt, protože některé západní deníky podle něj změnily svou politiku vůči karikaturám.

Imám Asírí v citovaném kázání v mešitě v saúdskoarabské Džiddě také zopakoval oblíbené tvrzení tureckého prezidenta Recepa Erdogana, že muslimové objevili Ameriku.

Šéf OIC: Karikatury jsou pitomý krok, chystáme žalobu

„Studujeme evropské a francouzské zákony, abychom mohli zahájit kroky proti Charlie Hebdo," prohlásil šéf OIC Madaní.

Zveřejnění nového čísla satirického magazínu s další kresbou Mohameda na obálce označil za „pitomý krok, na nějž je třeba reagovat právními prostředky".

Islám zpodobování Mohameda zakazuje jakýmkoli způsobem. Po lednovém útoku na pařížskou redakci Charlie Hebdo, při němž před měsícem zahynulo 12 lidí, uspořádali muslimové v některých zemích četné protesty proti hanobení svého proroka. List se ho podle nich dopouštěl publikováním karikatur Mohameda.

Radikálové z Islámského státu vyzvali muslimy k dalším útokům na západní cíle. Hodlají prý považovat za nepřátele každého, kdo takovou příležitost, jestliže se mu naskytne, nevyužije.

Vraždy ne, shoduje se většina francouzských muslimů

I ti z francouzských muslimů, kteří po atentátu dvou francouzských muslimských radikálů vyjadřovali strach z toho, že s nimi budou házeni automaticky do téhož pytle, se nemohou se solidárním heslem Je suis Charlie ztotožnit.

„Pro muslima je prorok Mohamed důležitější než vlastní rodiče," řekl jeden z nich. Redakce Charlie Hebdo prý byla předem varována, a přesto si dál z Proroka dělala legraci. Většina francouzských muslimů se ale shoduje v tom, že vražda není přiměřený trest.

Většina novin v muslimských zemích se vyhnula otištění nového čísla francouzského časopisu a někde byly potrestány i za to, že poukázaly na kampaň solidarity. To byl případ íránského listu Mardome emrúz, který nechaly úřady zavřít za to, že na své titulní straně zveřejnil fotografii herce George Clooneyho s odznakem Je suis Charlie. V Indii zakázali urdský list Avadhnama a zatkli jeho šéfredaktorku Širín Dalviovou za otištění karikatur s Mohamedem. Žena je na svobodě na kauci, ale byla obviněna v šesti bodech, na veřejná místa teď chodí jenom se zakrytou tváří v burce.

V Izraeli se musel týdeníkem Charlie Hebdo zabývat nejvyšší soud a ve středu zakázal dodatečné vydání nového čísla, což chtěla zajistit strana ministra zahraničí Avigdora Liebermana. Na soud se kvůli tomu obrátili arabští členové izraelského parlamentu a vyhráli.

Pákistánský populista vypsal odměnu

V Pákistánu vyhlásil bývalý ministr železnic Ghulám Ahmad Bilúr v parlamentu, že by rodinám atentátníků na Charlie Hebdo měla být vyplacena odměna. Případ se dostal do zahraničních médií, i když v samotném Pákistánu je Bilúr považován za populistu, který učiní pro svou popularitu cokoli. [celá zpráva]

Pákistánští kreslíři tvrdí, že většina Pákistánců nechápe francouzskou satiru, která je namířena především na pokrytectví islámu, ne na Mohameda.

V Íránu využili rozruchu kolem Charlie Hebdo k vypsání soutěže o nejlepší karikaturu holokaustu. Zájemci mají materiály dodat do 1. dubna a vítěz se může těšit na odměnu v přepočtu 290 000 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám