Hlavní obsah

Válka v Sýrii má přes dvě stě tisíc mrtvých. Je mezi nimi deset tisíc dětí

Londýn

Syrská válka si za tři a tři čtvrtě roku vyžádala přes 200 000 obětí. Oznámila to v úterý exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) s tím, že zhruba 70 000 mrtvých byli civilisté, z toho asi deset tisíc dětí.

Foto: Mahmoud Hebbo, Reuters

Syřané na místě dopadu bomby v Halabu

Článek

SOHR, která využívá informací od svých spolupracovníků v terénu a lékařů, zaregistrovala 202 354 mrtvých, avšak předpokládá, že skutečný počet obětí je mnohem vyšší. Je jedinou organizací, která sleduje počty obětí syrského konfliktu. OSN to už nedělá, protože se čísla nedají ověřit. Bilance uváděné SOHR bývaly obvykle o deset až dvacet procent vyšší.

Podle SOHR padlo 44 000 syrských vojáků, opozice ztratila přes 37 000 syrských bojovníků a přes 22 000 cizinců, kteří bojovali většinou na straně radikálních skupin.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Organizace SOHR zaregistrovala i ztráty šíitských milicí libanonského Hizballáhu, který je spojencem Damašku. Padlo 320 jeho členů.

Šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán dodal, že bilanci mrtvých je třeba doplnit informací o tom, že na 300 000 lidí skončilo ve věznicích a 20 000 se pohřešuje. Do zahraničí uprchlo 3,2 miliónu Syřanů, kolem sedmi milionů jsou vnitřní uprchlíci vyhnaní z domovů.

Zpráva o obětech byla publikována den po zveřejnění informace o pozastavení potravinové pomoci pro 1,7 miliónu Syřanů, kteří před boji uprchli do okolních zemí. Světový program pro výživu (WFP) oznámil, že mu chybí 64 miliónů dolarů na to, aby mohl Syřanům pomáhat do konce roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám