Hlavní obsah

Nemilosrdný velitel Islámského státu býval spojencem Západu

Aktualizováno

Válku v Sýrii v oblastech ovládaných povstalci provázejí časté přestupy bojovníků k jiným ozbrojeným frakcím. Většinou proto, že rivalové nabízejí víc peněz, mají větší moc i vliv. Týká se to i extremistů z Islámského státu a jednoho z nejvyšších velitelů této radikální sunnitské organizace Saddáma Džamála.

Foto: dawlaisis.blogspot.com

Snímek Saddáma Džamála z propagandistického videa Islámského státu

Článek

„O ideologii mu nejde,” popsal britskému listu The Daily Telegraph muž, který pod Džamálem sloužil, ale pak od bojovníků Islámského státu zběhl.

„Trvalo by to celé dny, kdybych měl vyprávět o násilí, jehož jsem byl svědkem,“ uvedl Abú Abdulláh a popsal například vyvraždění rodiny z kmene, který se Islámskému státu postavil na odpor.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Džamál s namířenou pistolí donutil rodiče, aby přihlíželi zabití svých synů. Jeho bojovníci chlapce srovnali do řady podle věku a postupně jim stínali hlavy, které pak pověsili na dveře školy, v níž se rodina skrývala.

Džamál přitom ještě loni ve městě al-Bukamal ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur vedl povstalce podporované Západem v boji proti prezidentovi Bašáru Asadovi.

Džamálovi je jedno, jestli šíří islám. Jde mu jen o to, mít stále větší moc.
Abú Abdulláh, bývalý bojovník Islámského státu

Jeho skupina Liwá Alláhu Akbar patřila k organizaci, která se v loňském roce rozštěpila a její část přešla k Islámskému státu. Podle izraelského analytického střediska The Global Research in International Affairs působilo v al-Bukamalu hned šest povstaleckých frakcí.

Když základnu Džamálovy skupiny dobyl Islámský stát a většinu jeho mužů včetně dvou jeho bratrů radikálové povraždili, Džamál se na čas ztratil a pak se objevil v propagandistickém videu extremistů.

Muž, který před válkou údajně obchodoval s drogami a donedávna zasedal ve vojenské radě zaštiťující povstalecké skupiny podporované Západem, je nyní po Čečenci Umarovi Šíšáním druhým nejvyšším velitelem Islámského státu ve východní Sýrii.

Jde mu jen o moc, tvrdí svědek

Zmíněné vyvraždění rodiny z května letošního roku bylo součástí odplaty na 700 mužích a chlapcích z kmene Šaitat, který se Islámskému státu postavil na odpor. Podle Abulláha nezná Džamál slitování, ale víra nebo ideologie v tom stejně jako u mnoha dalších nehrají roli.

„Unášejí a popravují. Strhnou třeba celý dům s ženami a dětmi uvnitř jenom proto, aby dostali jednoho člověka. Spousta jejich místních i zahraničních bojovníků kouří, ale když chytí nějakého civilistu s cigaretou, tak ho zavřou, zbičují a nutí k veřejným pracím,“ popsal Abdulláh.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

„Džamálovi je jedno, jestli šíří islám. Jde mu jen o to, mít stále větší moc. Pokud se zrodí nějaká silnější organizace, připojí se k ní. Takových mužů je v Islámském státě mnoho,“ tvrdí Abdulláh.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám