Hlavní obsah

Britští bojovníci v Sýrii mají války dost a chtějí se vrátit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Desítky britských občanů, kteří v uplynulých třech letech vyrazili do Sýrie bojovat proti režimu prezidenta Bašára Asada, už mají války dost a chtějí se do Británie vrátit. Tam je ale čeká vězení, napsal ve čtvrtek list The Times.

Foto: Bassam Khabieh, Reuters

Povstalečtí bojovníci v Sýrii

Článek

Jeden muž reprezentující tři desítky bojovníků se obrátil na londýnskou univerzitu King’s College se vzkazem, že se skupina chce vrátit a žádá o beztrestnost. Do Sýrie se vydali s cílem pomoci svrhnout Asada, frustruje je ale nejednotnost opozice a skutečnost, že musí bojovat i proti konkurenčním opozičním frakcím.

„Přišli jsme bojovat proti režimu, ale namísto toho jsme zataženi do války gangů. Proto jsme sem nepřijeli. Když se ale vrátíme (do Británie), půjdeme do vězení,“ citovaly Timesy mluvčího skupiny.

„Ti lidé, s nimiž jsme mluvili, chtějí skončit, ale připadají si, že jsou v pasti, protože vláda mluví jen o tom, že je dá na 30 let zavřít,“ potvrdil univerzitní profesor Peter Neumann. Podle něj usiluje o návrat do Británie až pětina bojovníků s britským občanstvím.

Mohli by odradit ostatní

Neumann je pro smír mezi nimi a vládou, podle jeho slov by pomohli odradit další mladé muže před odchodem do války, třeba pod praporem radikální organizace Islámský stát.

Britské úřady mají za to, že na syrské bojiště se vydalo více než 500 občanů Spojeného království. Deník The Times upozornil, že odhadem 250 z nich už se vrátilo, z nich nejméně 40 bylo zatčeno a čelí obvinění z terorismu.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Bojovníci z Islámského státu v syrském městě Rakka

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Vláda podle listu není dohodě s nimi nakloněna. Předseda opozičních labouristů Ed Miliband oproti tomu navrhl, aby navrátilci z války povinně podstoupili program zaměřený na očištění od radikálních postojů.

Reklama

Související články

Islámský stát vyhrožuje Putinovi

V dalším videu sunnitští radikálové z Islámského státu hrozí přímo ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi kvůli jeho dobrým vztahům se syrským prezidentem...

Výběr článků

Načítám