Hlavní obsah

Izraelci našli mrtvá těla unesených židovských chlapců

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelští vojáci v pondělí našli severně od Hebronu mrtvá těla tří židovských chlapců, kteří byli uneseni před 18 dny na západním břehu Jordánu, napsal server deníku Haarec. Izraelský bezpečnostní kabinet svolal mimořádnou schůzi, z únosu vláda viní palestinské hnutí Hamás, potažmo celý nový palestinský kabinet národní jednoty, v němž Hamás figuruje.

Foto: Handout, Reuters

Tři židovští chlapci - Naftali Fraenkel (vlevo), Gil'ad Šaer (uprostřed) a Ejal Jifrach (vpravo), kteří byli uneseni na západním břehu Jordánu.

Článek

Těla byla nalezena poblíž palestinského města Halhúl, které leží pět kilometrů severně od Hebronu. Těla měla ležet pod kamením. Chlapci zřejmě zemřeli již krátce poté, co byli uneseni.

Na území mezi Halhúlem a nedalekou židovskou osadou Karmej Cur operoval v pondělí rozsáhlý kontingent izraelských vojáků.

Devatenáctiletý Ejal Jifrach z Eladu, šestnáctiletý Gil'ad Šaer z Talmonu a rovněž šestnáctiletý Naftali Fraenkel z Nof Ayalonu se ztratili před necelými třemi týdny, když stopovali v oblasti bloku židovských osad Guš Ecion. Byli studenty tamní ješivy, židovské náboženské školy. Fraenkel měl americké občanství.

Izraelci pátrají po členech Hamásu

Izraelská policie minulý týden oznámila, že zjistila totožnost dvou z neupřesněného množství únosců židovských mladíků. Jde prý o členy radikálního hnutí Hamás původem z Hebronu.

Izraelská kontrašpionážní služba Šin Bet uvedla, že podezřelými z únosu jsou devětadvacetiletý Marván Kavasmá a dvaatřicetiletý Amar abú Ísá, po nichž nyní bezpečnostní síly ve spolupráci s izraelskou armádou usilovně pátrají.

Foto: Shin Bet

Zleva Marván Kavasmá (29) a Amar abú Ísá (32), kteří podle izraelské bezpečnostní služby Šin Bet unesli tři izraelské studenty

Oba muže izraelská policie zatkla v minulosti kvůli protiizraelské činnosti již několikrát. Kavasmá podstoupil u Hamásu vojenský výcvik. Podílel se také na získávání materiálu pro sestavování bomb a na náboru nových rekrutů pro svou organizaci, která ovládá v posledních letech palestinské pásmo Gazy.

Izrael připisuje odpovědnost za únos a nyní i za vraždu mladíků nové palestinské vládě národní jednoty, ve které se spojila do té doby znesvářená hnutí Fatah a Hamás.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám